На деветнаестом интернационалном фестивалу “Donne in musica 2022“, полазнице Етно радионице Установе Центар за културу , освојиле су три прва и једно друго место у категорији етно музике. Тим поводом организован је пријем у просторијама Градске управе града Бора.

Прву награду освојила је група „Ђурђевак“, Наталија Божић извођењем сватовске песме, Нађа Козић извођењем нумере из Централне Србије док је, ништа мање вредно, друго место припало Анђелији Черкасов извођењем нумере Северне Македоније.

Задивљујући резултати стижу и са Републичког такмичења у певању традиционалне песме. Анђелија Черкасов освојила је прво место  у категорији солиста у извођењу нумере са простора Северне Македоније и Бугарске, Нађа Козић освојено прво место у категорији солиста са песмом из Централне Србије, Нађа Козић и Наталија Божић прво место и лаурет у категорији дуета, Наталија Божић у категорији солиста са извођењем сватовске песме освојила је прво место и група „Ђурђевак“ освојено прво место у групној категорији.

Наставница нам је дала неколико песама како бисмо изабрале ону која нам се највише свиђа и која нам највише лежи, а она, наравно, увек нађе песме које одговарају нама и нашем гласу. Још од септембра прошле године почеле смо полако да се спремамо за републичко такмичење, тако да смо постигле заиста добре резултате”, објашњава Нађа Koзић.

Етно певањем се бавимо од 2014. године када је отворена Етно радионица Центра за културу Бор. За овакав успех потребно је доста мукотрпног рада и одговорности, али пре свега љубави, морати бити у томе телом, душом, и умом”, истиче Анђелија Черкасов.

Менторка Тамара Глишић истиче да је ово велики успех Центара за културу града Бор и девојака. На жалост, због короне оба такмичења одржана су онлајн.

На међународном такмичењу “Donne in musica 2022“, жири је био интернационални. Уложен је велики рад и ове наше девојке су понос и дика нашег града. Након тога, стигли су резултати са републичког такмичења, са ког имамо и један лауреат који је освојио дует. Имамо освојених пет првих места, од којих је четири са максималних 100 поена и једно са 97. То је велики успех и ја сам веома поносна, јер је уложено много љубави и рада. Ово је тек почетак, обећавамо још веће успехе, а нама је циљ да промовишемо неке лепе ствари у овом граду”, наглашава Глишић.

Помоћник градоначеника града Бора, Бобан Стојановић истиче да је пријем добитница награда на такмичењима у етно музици сјајана прилика да се увелича успех ових девојака које су постигле сјајне резултате.

Испред града Бора могу да кажем да овакве ствари подржавамо на највећи могући начин. Сарадња Центра за културу и менторке Тамаре Глишић је прави пут који треба да се негује и надаље, јер су ови постигнути резултати заиста велика привилегија”, поручује Стојановић.

Жири овог међународног фестивала, био је састављен је од истакнутих домаћих и иностраних педагога из Јордана, Шпаније, Немачке, Кине, Луксембурга, Босне и Херцеговине и Северне Македоније.