Полагањем венаца и цвећа на споменик страдалима, у Бору је обележена 24. годишњица од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

За Град Бор је изузетно значајно чување традиције и сећање на данашњи дан, где су наши суграђани недужно страдали. Полагањем венаца и цвећа, желимо да укажемо част и поштовање за све људе који су дали свој живот за град и отаџбину“, истакао је Ненад Крачуновић, члан Градског већа.

Бор је, према речима председника Организације резервних војних старешина у Бору, Момчила Радисављевића, једини град у Тимочкој Крајини који је седам пута бомбардован.

Прво бомбардовање Бора је било 15. маја, а завршно 8. јуна. Укупно је пала 21 ракета, страдало је 8 цивила и 12 припадника војске и полиције. На овим теренима укупно је бачена 21 бомба, бомбардована је трафостаница „Бор 3” када је пола РТБ-а остало без струје, а бомбардован је и тадашњи Југопетрол на четвртом километру“, додао је Радисављевић.

Венци и цвеће положени су и на спомен-плочи у згради Полицијске управе у Бору.

Данас смо се окупили овде у ПУ Бор поводом годишњице од почетка НАТО агресије. Желимо да одамо почаст нашим погинулим колегама који су своје животе дали борећи се за своју државу и народ“, истакао је Зоран Радовић, в.д. начелника ПУ Бор.

Бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. године, а за 78. дана колико је трајало, погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.