Компанија Ракита експлорејшн данас је у присуству државних званичника свечано обележила почетак истражних радова на изградњи нископа који претходе отварању рудника Чукару Пеки. За изградњу нископа и рудника од 2018. до 2022.године, компанија Невсун планира инвестицију од 590 милиона долара, а у том периду извођачи на пројекту ће ангажовати око хиљаду запослених. Током експлоатације рудника од краја 2022. до 2038.године очекује се да ће капитална инвестиција бити додатних 457 милиона долара.
Како да се осећа председник Владе када отвара инвестицију од скоро 600 милиона евра, која ће запослити више од хиљаду људи. Хвала канадској компанији што је веровала у Србију и што су већ уложили значајна средства у истраживање.”истакла је премијерка Ана Брнабић


Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је данашњи дан значајан за рударски бизнис у Србији и важан корак који води ка отварању рудника у борском крају.
Генерални директор Невсуна Питер Кукиелски рекао је да је Чукару Пеки један од најразвијенијих пројеката у свету.
На основу квалитета ресурса,економских показатеља и обима планиране инвестиције,пројекат Чукару Пеки је стекао репутацију једног од најбољих светских развојних пројеката налазишта бакра и злата.” нагласио је Кукиелски.
Амбасадорка Канаде у Србији Кати Чаба истакла је да Србија има огроман потенцијал за развој рударства и да је отворила врата за међународне инвестиције.

На данашњем свечаном отварању истражних радова рудника Чукару Пеки, председник општине Бор Александар Миликић је нагласио важност пројекта и предности које ће донети како борској општини, тако и Републици Србији. 
Данас у општини Бор, на истоку Србије, имамо један велики рудник какав је РТБ и један нови велики рудник какав ће бити Чукару Пеки. Данас стојимо на месту где ће се у наредних неколико година одвијати озбиљна рударска активност која ће свима нама отворити нова врата. Општини Бор ново запошљавање, нова радна места, нове инвестиције, а ми као локална самоуправа се управо боримо и бринемо да се задовоље сви услови екологије и економије, који су неопходни у отварању новог рудника. Са компанијом Ракита експлорејшн смо имали веома успешан низ разговора, сваки састанак је отворио једну нову тему која је решавана у року од десетак дана, и за све нас је веома битно да сви заједно радимо на овом пројекту уз заједнички циљ, а то је да пројекат што пре почне и да сви заједно осетимо његове предности.” рекао је Миликић.