У циљу да млади који су остали на селу што квалитетније проводе време, Град Бор је издвојио средства за опремање 12. сеоских омладинских клубова који ће у потпуности бити опремљени савременом технологијом али и опремом за стони тенис и стони фудбал. До сада су отворена четири омладинска клуба а према речима надлежних, свака сеоска месна заједница добиће и бесплатне вај-фај зоне на којe ће моћи да се укључи до 50. корисника у једном тренутку.

Да град Бор брине о младима који живе на селу, показује податак да ће свака сеоска месна заједница у наредном периоду добити Омладински клуб који ће бити опремљен савременом опремом и који ће представљати кутак за младе који желе да што квалитетније проводе време. До сада су омладински клубови отворени у четири села – Брестовцу, Доњој Белој Реци, Метовници и Оштрељу, а према речима младих који живе на селу, овакав начин бриге о младима у сеоским месним заједница је од великог значаја.

Ово ће значити много за младе на селу јер ће имати где да излазе и коју просторију да користе током зиме. До сада нисмо имали где да се окупљамо. Добили смо стони тенис, стони фудбал. Сматрам да ћемо квалитетније проводити своје слободно време“, рекао је Давид Урошевић, председник Омладинског клуба у Доњој Белој Реци.

Према речима Срећка Здравковића, члана Градског већа града Бора, сваки сеоски Омладински клуб добиће потпуно идентичну опрему.

Ради се о лаптоп рачунару, мултифункционалном уређају за фотокопир и штампу, стони тенис и стони фудбал са пратећом опремом. Свако село ће добити опрему преко својих месних заједница а на овај начин ћемо оснаживати младе да квалитетно проводе време у свом селу, у омладинским клубовима“, казао је Здравковић.

Он је напоменуо да је велика пажња у претходном периоду била усмерена и на правне статусе домова омладине, како би млади могли да се и касније баве омладинским активности и конкуришу за разне пројекте.

Неки домови су формализовани у виду удружења грађана, неки су преко месних канцеларија, а поред тога, негде смо младе оснажили да се самостално региструју преко Агенције за привредне регистре, како би касније могли да наставе са омладинским активностима у виду писања пројеката“, рекао је Здравковић.

Осим отварања и опремања домова омладине у сеоским месним заједницама, најављено је и да ће свака сеоска месна заједница добити слободне вај-фај зоне – бесплатне интернет зоне које ће моћи да користе сви мештани.

То ће омогућити да се до 50. корисника у једном тренутку укључи на вај-фај и на тај начин ћемо сваком грађанину Бора приближити доступност интернета. У претходним недељама смо то радили у граду, идеја је да повежемо села и град, да се дигитално сви заједно повезујемо и да будемо у кораку са временом“, истакао је Здравковић.

До сада је идеја бесплатних вај-фај зона реализована у седам месних заједница, а у наредних 30. дана, тај сигнал ће, према Здравковићевим речима, бити појачан.

У преосталих пет села имамо ситуацију да су потребне одређене базне станице како би сигнал био доступан. Радићемо на томе да кроз базне станице спустимо сигнал до центра села, до месне канцеларије, па ћемо одатле повезати сопственим ормарима и пустити интернет да буде доступан свима. У граду су постављене три вај-фај зоне, испод Студентског центра, Дома омладине и у улици Моше Пијаде”, објаснио је Здравковић.

За отварање и опремање 12 сеоских омладинских клубова и реализовања вај-фај зона, из буџета град Бора издојено је 3.2 милиона динара.