У краљевској бањи одржана је традиционална манифестација “Дани Брестовачке бање” са богатим културно – уметничким програмом, изложбама и најукуснијим јелима овог краја.

Овогодишња манифестација окупила је велики број Борана и посетилаца из различитих крајева Србије пред којима је било педесетак изложбених штандова са сувенирима, рукотворинама и предметима старих заната.

Мирис традиционалне кухиње ширио се бањом од раних јутарњих сати, а у оквиру такмичења “Златне руке”, надметало се укупно шест екипа које су се трудиле да оставе посебан утисак и печат свог краја из ког долазе.

Градоначелник Бора Александар Миликић је свечано отворио овогодишње Дане Брестовачке бање истичући да Борани знају и умеју да цене културу и традицију.

Након годину дана паузе, драго ми је што се ова манифестација одржала и велика ми је част и задовољство када видим младе људе поред наших старијих суграђана који су итекако знали чиме је богата наша Бања, а нама је остављено у аманет да чувамо и негујемо ову традицију”, поручио је Миликић.

Како традиција налаже, након свечаног отварања манифестације, публика је имала прилику да ужива у инсценацији доласка, овог пута, барона Јохана Хердера у Брестовачку бању, где је улогу Хердера изнео глумац Београдског драмског позоришта, Милан Чучковић.

Један од организатора поменуте манифестације је Туристичка организација града Бора захваљујући којој из године у годину Дани бање обилују разноликим програмом за све посетиоце.

Ова манифестација је од великог значаја у области туризма, а ми смо се потрудили да све буде организовано на највишем нивоу, и чини ми се да су људи то препознали, не само учесници, већ и посетиоци“, рекла је Бобана Грамић.

Уз наступ инструменталиста паљена је преображењска ватра на ушћу Брестовачке реке и реке Пујице, док је концертом етно групе “Аманет” завршена манифестација.