Завршна смотра традиционалне манифестације „Сусрети села 2023“  која је одржана у Доњој Белој Реци почела је дефилом учесника. Културно уметничка друштва једанаест борских села  током трајања сусрета представила су културу и традицију свога села извођењем аутентичних песама, игара, обичаја и народног стваралаштва.

Александра Тодоровић, магистар етномузикологије и члан жирија, нагласила је да су сва културно уметничка друштва показала како се на достојанствен и леп начин чува наша народна традиција, а циљ завршне смотре и јесте очување не материјалног и материјалног играчког и музичког наслеђа.

Покровитељ овогодишњих сусрета који су одржани 59. пут, био је град Бор.

 

„Ми као град и као друштво имамо обавезу да чувамо културу и традицију, јер управо кроз овакве манифестације на најбољи начин показујемо богато културно благо овог краја. Велики број младих  који су најбољи чувари традиције, нас подстичу да у годинама које су пред нама још више улажемо у културу“, рекао је Љубиша Репеђић, члан Градског већа.

 

На завршној манифестацији су  додељене награде најуспешнијим појединцима и културно уметничким друштвима за очување традиције и народног стваралаштва.

За очување традиционалног материјалног наслеђа титулу најбољег понело је Културно просветно друштво „Петар Јенић“ из Оштреља.

Додељене су награде  најбољем соло инструменталисти и оркестру, најбољем дечијем и омладинском фолклору, здравичару, као и награде за најбољу соло пему без музичке пратње, народну умотворину, очување традиционалног говора, као и за најбоље изведен обичај.