Од последњих информација, према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, на подручју Бора регистрована су два нова случаја вируса, те је тако на данашњи дан 210 број укупно активно позитивних случајева вируса на територији града.

Према речима надлежних у здравству, у ковид амбуланти се и даље бележи велики број прегледа, како пацијената са потенцијалним симптомима вируса, тако и контролних, а за око 170 узетих брисева чекају се резултати тестирања.

На Грудном одељењу Опште болнице Бор смештен је 31 болесник, од којих је 21 позитиван на вирус корона, док се за још петоро чекају резултати. Подсећамо, за потребе пријема ковид пацијената, у борској болници је ослобођено и одељење неурохирургије где се сада смештају пацијенти позитивни на овај вирус.

„Као што смо већ упозоравали, обим рада на свим одељењима и у специјалистичким амбулантама је умањен, јер су лекари ангажовани за потребе ковид одељења. Наравно да ће сви који имају тегобе бити примљени, али незадовољство потиче од оних којима помоћ није потребна. Тада су на удару здравствени радници који само обављају свој посао. Грађани треба да схвате да гужве у чекаоницама и непоштовање мера само може погоршати већ озбиљну ситуацију.“, нагласио је директор Опште болнице у Бору, др Горан Јоксимовић.

Како је навео градоначелник Бора, циљ је један, а то је заштита здравља и безбедности сваког грађанина.

„У граду имамо велики број заражених, имамо и велики број тестираних на дневном нивоу, па тако градске здравствене установе имају проблем да приме све наше суграђане који јесу или су потенцијално заражени вирусом. Ако не предузимамо мере и пустимо да то функционише по принципу непоштовања мера, угрожавамо оне који мере поштују. Став градског Штаба јесте да се заштити сваки наш суграђанин, али уједно морамо водити рачуна и доносити мере како бисмо помогли и локалној привреди да превазиђе овај период.“, рекао је овом приликом градоначелник Бора, Александар Миликић.

Као што је претходно и најављено, локална комунална инспекција, у сарадњи са републичком санитарном инспекцијом, увелико контролише све мере прописане од стране Кризног штаба Владе РС и градског Штаба за ванредне ситуације. Циљ кажњавања је, како се наводи, да сви који поштују мере буду заштићени од оних који не желе да поштују мере.

„Велики број суграђана заиста води рачуна о свом здрављу и здрављу својих најближих. Није коректно да мали број оних који не жели да поштује мере угрози већину која се мера придржава. Све мере које се у циљу спречавања ширења вируса доносе на републичком и локалном нивоу су добронамерне и стога апелујем на грађане да их се придржавају.“, додао је градоначелник.

Како је речено током конференције, од данас ће сервис „Пријави проблем“ бити доступан и за најстарије суграђане код којих је установљено присуство вируса и налазе се у кућној изолацији, а који позивом на број телефона 060 27 27 059 или 030 424 192, у случају да им је неопходно јер нема ко да брине о њима, могу затражити помоћ волонтера града, у овом случају Геронтолошке службе, која ће бити на располагању најстаријима уколико је у питању куповина намирница, лекова или сличних услуга.