Чланови Градског већа у Бору усвојили су на данашњој седници предлог пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу нове топлане на територији града Бора.

Како се могло чути након седнице Градског већа, вишедеценијско негативно пословање ЈКП “Топлана”, лоше грејање на територији града, као и дуговања која постоје према граду и држави од стране овог предузећа, довели су до проналажења најбољег решења овог проблема, како за Боране, тако и за сам град. Уз помоћ стручних тимова који се баве енергетиком, а пре свега Канцеларије за јавна улагања, предлог пројекта јавно-приватног партнерства завршен је након две године напорног и динамичног рада.

Овим пројектом је планирано да енергију, уместо топлане, производи јавни партнер по загарантованој цени која је дефинисана пројектом, а која неће бити виша од постојеће, и да ће град ту енергију транспортовати ка грађанима. Овим пројектом се предвиђа да град у првој години направи уштеду од 800 хиљада, друге године милион и осамсто хиљада евра, а од треће године па до истека уговора уштеди три и по милиона евра, где ће се новац расподелити тако што ће град плаћати обавезе ЈКП “Топлана”, али и да смањује цену грејања временом и уведе систем грејања помоћу калориметра.

Предлог Пројекта се доставља Владиној комисији за јавно-приватно партнерство ради давања мишљења и оцене, а након оверавања, пројекат ће се наћи пред одборнике на дневном реду наредне седнице Скупштине Града, где ће се након усвајања расписати Јавни позив.