На данас одржаној 41. седници Штаба за ванредне ситуације града Бора, једна од битних тачака која се нашла на дневном реду јесте значај имунизације и вакцинације грађана Бора. Закључак са данашње седнице градског Штаба, након разматрања епидемиолошке ситуације у граду, јесте да је управо вакцинација кључ победе над короном.

Према речима начелника Службе за превентивну здравствену заштиту, епидемиолога др Јаворке Станкулић, епидемиолошка ситуација у граду је, иако боља него раније, и даље неповољна, а вакцинација је најважнија мера заштите. Др Станкулић је нагласила да је држава грађанима обезбедила вакцине које су доступне на свим нивоима и пунктовима, а да је на грађанима само да се вакцинишу и на тај начин заштите и себе и друге.

„Србија је једна од ретких држава која на располагању има четири врсте вакцина, а град је обезбедио пунктове како у граду, тако и у селима. С обзиром да је вакцинација благодет овог човечанства и једини спас и заштита пре свега од тешких компликација и тешке форме ове болести, као и од лошег исхода, овом приликом поново позивам невакцинисане да се прикључе процесу имунизације и на тај начин заштите себе и своје најближе“, истакла је др Станкулић.

Досад је нешто мање од 21 хиљаде грађана Бора примило једну дозу, али то није довољно, чуло се на седници. Када тај број буде премашио 35 хиљада вакцинисаних  суграђана моћи ће да се говори о колективном имунитету и успешности ове борбе која се, заједно са медицинским радницима, води већ више од годину дана.

“Ми данас имамо ситуацију да су Влада Републике Србије, председник Вучић и град обезбедили услове за спровођење вакцинације на највишем могућем нивоу, а на нама је само да се укључимо у процес имунизације, да не будемо себични и саможиви, већ солидарни и одговорни и на тај начин заштитимо себе и драге нам људе.

Од почетка пандемије, 178 наших суграђана је, нажалост, изгубило битку са овим опаким вирусом. Они нису имали прилику да се вакцинишу, да се заштите и да учествују у процесу стицања колективног имунитета.

Зато позивам грађане Бора да се сви заједно удружимо у овој борби против короне, да још једном покажемо да смо одговоран народ који у тешким временима излази као победник и да се уз помоћ вакцинације вратимо нормалном животу и активностима које су нам ускраћене већ дуже време.”, рекао је након седнице Штаба градоначелник Бора Александар Миликић.