У краљевској бањи, по 28. пут, одржана је традиционнална манифестација „Дани Брестовачке бање“. Овогодишња манифестација окупила је велики број Борана али и посетиоце из других крајева Србије.

На педесетак штандова били су изложени сувенири, рукотворине и предмети старих заната. А како традиција налаже, публика је имала прилику да ужива у исценацији доласка кнеза Милоша Обреновића, барона Хердера и Јеврема Обреновића.

„Драго ми је што вас видим у оволиком броју и што се сваке године окупљате да ме дочекате”, поручио је кнез Милош Обреновић.

У улози кнеза Милоша Обреновића био је глумац Бобан Степић, у улози Јеврема Обреновића глумац Лепомир Ивковић, а улогу барона Јохана Хердера тумачио је глумац Михаило Несторовић.

Док је свита обилазила Конак кнеза Милоша, у ком је изложбеном поставком обележено 185 година од изградње Конака, публика је уживала у наступу културно уметничких друштава. Староградским играма представили су се чланови КУД „Бор“ а поред њих наступали су КУД „Ђидо“ из Брестовца, КУД „Лука“ из Луке, дечији ансамбл „Ново Селиште“ из Бора, ансамбл „Срце“ из Прокупља, фолклорна секција из Мерошине, полазници школе традиционалних дувачких инструмената и етно радионице Центра за културу Бор.

Као и предходних година, током трајања манифестације, организовано је такмичење у спремању традиционалних јела. Најбољи су награђени од стране стручног жирија.

Бор је све више видљивији на туристичкој мапи Србије, казала је Бобана Грамић, в.д. директора Туристичке организације Бора.

„Трудимо се да све наше локалитете кроз манифестације додатно промовишемо, тако да смо се потрудили да на сваком локалитету организујемо по неки догађај. Циљ је да овај крај додатно промовишемо и да будемо видљивији на туристичкој мапи Србије”, рекла је Грамић.

Град Бор настоји да подржи различите манифестације како би се обогатио туристички потенцијал Бора.

„Ово је манифестација која се деценијама одвија у нашој Бањи. Ове године је велики јубилеј, 185 година од када је направљен Конак кнеза Милоша Обреновића, тако да је тим пре већи значај манифестације ове године. Имајући у виду да има много посетилаца који долазе из осталих градова, као и много излагача из целе Србије, ова манифестација има велики значај. Ово је једина бања у Србији у којој су две династије подигле своје задужбине, Карађорђевићи и Обреновићи. Туризам има великог потенцијала у Бору, а ми из Градске управе се трудимо да оплеменимо све природне потенцијале и представимо туристима”, истакао је Бобан Стојановић, помоћник градоначелника Бора.

Паљењем преображењске ватре и вечерњим концертом Марка Луиса, манифестација је завршена.

Организатор овогодишње манифестације „Дани Брестовачке бање“ били су Центар за културу Бор, суорганизатори Туристичка организација Бор и Музеј рударства и металургије а покровитељ манифестације Град Бор.