На данас одржаној, 23. седници Скупштине града Бора одборници су усвојили 31 предлог колико их је и било на дневном реду.

За прве две тачке водила се обједињена расправа, а одлуке су се односиле на пројекат Јавно приватног партнерства без елемената концесије за пројектовање, изградњу, финансирање и одржавање нове топлане са употребом обновљивих извора енергије и условима и начину снабдевања топлотном енергијом на територији града Бора. Републичка комисија позитивно је оценила и одобрила поменути пројекат којим су дефинисане обавезе које би локална самоуправа и будући партнер на пројекту имали, укључујући и локацију, број котлова, максималну и минималну количину топлотне енергије која би требало да буде произведена.

Усвојена је и одлука о начину наплаћивања топлотне енергије за оне грађане који се буду искључивали са мреже централног грејања, те ће они бити у обавези да плаћају само фиксни део који ће износити 43 динара по метру квадратном, што прописује и одлука о грејању коју је Скупштина града Бора усвојила још 2018. године.

Такође је усвојен и предлог Локалног акционог плана о изменама плана запошљавања за 2021. годину, којим је предвиђено додатних два и по милиона динара за јавне радове, где ће се расписати Јавни позив којим ће у периоду на три месеца бити ангажовано око 70 људи из јавних и јавно комуналних предузећа. Издвојена су и одређена новчана средства на име стручне праксе са циљем да млади људи са седмим степеном стручне спреме, који су ове године кренули на стручно усавршавање у трајању од шест месеци, имају могућност продужетка праксе на још додатних шест месеци.

Усвојена је и допуна одлуке за бесплатан превоз, којом се подразумева да деца узраста до 7 година, основци, средњошколци, као и корисници социјалне помоћи имају право на бесплатан превоз до Борског језера и назад у току летње сезоне, закључно са првим септембром.

Одборници су дали сагласност да одређене категорије грађана бесплатно користе базен, што подразумева децу до седам година старости, одличне ђаке основних и средњих школа са просеком 5,00, такође и најуспешније спортисте, освајаче медаља на државним и републичким првенствима и такмичењима, као и особе са инвалидитетом.

Између осталог, усвојена су и кадровска решења у Јавно комуналном предузећу “Топлана” где је именован вршилац дужности на месту директора Драган Величковић, док је у Установи Спортски центар “Бобана Величковић Момчиловић” постављен Ненад Петровић за вршиоца дужности директора ове установе.

На дневном реду се нашао и почетни ликвидациони биланс Апотекарске установе Бор чија су укупна потраживања 113 милиона динара, док је задужење РФЗО према граду Бор 40 милиона динара.

На седници је усвојен и предлог о капиталним инвестицијама у Бору до краја 2021. године, којим је, на основу ребаланса градског буџета, предвиђено 555 милиона динара улагања у развој и унапређење локалне заједнице укључујући изградњу инфраструктурних објеката, система водовода и канализације, путне мреже, као и унапређење топлификације и системско грејање у граду.

Већином гласова одборника усвојени су и предлози решења о давању сагласности Програма коришћења буџетске помоћи- субвенција за ЈП „Зоолошки врт“ и ЈП„Боговина“, као решење о образовању и именовању Комисије за грађевинско земљиште.