На данашњем збору у селу Кривељ присуствовали су представници Министарства рударства и енергетике, Института за урбанизам и архитектуру, као и представници локалне самоуправе. Циљ заједнички – да људи у Бору живе у бољим условима, са здравијом животном средином, а да се рударске активности несметано одвијају.

Како је речено на збору, комплетно село Кривељ биће у наредних неколико година измештено, а мештани ове месне заједнице ће одлучити на којој локацији желе да се преселе, док ће град Бор обезбедити неопходну документацију за план генералне регулације, а у сарадњи са Владом Републике Србије, ресорним министарством, као и стратешким партнером направити одговарајућу инфраструктуру и капацитете који мештани буду тражили.

Представник Савета месне заједнице Кривељ обратио се присутнима уз поруку да ће сви житељи овог села бити редовно обавештавани о одлукама и на тај начин ће активно учествовати дајући сугестије и предлоге на сваку иницијативу.

Ово је први збор житеља Кривеља са надлежнима и сматрам да треба сагледати интересе свих страна. У наредном периоду ћемо уско сарађивати са радном групом у коју су укључени представници Министарства рударства, Градске управе Бор, као и Инсититута за урбанизам и архитектуру где ћемо доносити важне одлуке, а на мештанима Кривеља је да буду сложни”, рекао је Драгослав Николић.

Из Министарства рударства и енергетике подржавају захтеве мештана за измештањем целог насељеног места због рударских активност и поручују да ниједан житељ села Кривељ у предстојећем поступку пресељења не сме бити оштећен на било који начин.

Имамо детаљан план развоја рударства компаније ЗиЈин и знамо тачно њихове планове геолошких истраживања и проширења рудника, а ви можете бити сигурни да тамо где буде пресељено село, неће бити накнадних рударских радова”, казао је Дејан Милијановић, помоћник министра за рударство и геологију.

Додао је да је њихов задатак да људи у Бору живе у бољим условима, са здравијом животном средином, а да се рударске активности несметано одвијају, у складу са свим одобрењима и законским прописима и да је важно да се ово питање не злоупотребљава у политичке сврхе.

Први човек Бора, Александар Миликић пружио је подршку својим суграђанима наглашавајући да се у претходном периоду нико није озбиљно и темељно бавио питањем села Кривељ и на који начин треба да се задовољи интерес мештана и свих који живе на овим просторима.

Након четири деценије дошли смо до тога да држава, Министарство рударства и град Бор имају став да треба иселити цело село под условима које имају управо наши мештани.

Драго ми је да су мештани данас видели да сви заједно, почев од државе, преко ресорних министарстава до града, стојимо уз њих и да заједно налазимо решења за питања која су важна за живот наших људи у Кривељу, али и у свим другим селима”, истакао је Александар Миликић градоначелник Бора.

Између осталог, било је речи и да се заврши план посебне намене овог подручја, а након тога Влада Србије би подручје села Кривељ требало да прогласи за део који је од јавног интереса, а затим би се ушло у процес експропријације.

Такође, житељима Кривеља понуђене су три могућности избора пресељења и то опција колективног исељења, индивидуалног пресељења или да се одлуче за директну продају своје имовине компанији ЗиЈин.

На седницама Радне групе која се са представницима компаније ЗиЈин одржава сваке недеље биће разматрана и решавана сва питања и проблеми које мештани Великог Кривеља евентуално имају.