Седми Међународни Фестивал фолклора „Златно коло“ у Бору почео је дефилеом учесника а програм је настављен у амфитеатру Дома културе наступом културно – уметничких друштава.

Осим домаћина, Културно – уметничког друштва Бор, публици су се представили и гости из Хрватске, Бугарске и других градова Србије.

Драго ми је када видим да на један овако леп начин негујемо културу и традицију нашег народа. Још једном смо показали како се поштују други народи, како се цене културе других земаља, а свака химна која се могла чути здушно је подржана од свих Борана. Јер то је Бор, то је та различитост 21 нације које се међусобно поштују, подржавају и цене и које на најбољи начин показују како се живи у једној мултинационалној средини. Хвала вам што заједно градимо ову међународну манифестацију, а то је оно што ћемо наставити да радимо и у годинама пред нама, да негујемо културну баштину и дух традиције кроз овакве догађаје“, истакао је граадоначелник града Бора Александар Миликић.

Из године у годину, Фестивал напредује и добија на квалитету и масовности а циљ остаје исти, презентација традиције и културе једног народа. У тросатном уметничком програму, осим у песми и маестралној игри учесника, публика је имала прилику да упозна културу и традицију других земаља али и јединствене ношње. Најзапажени су били гости из Хрватске КУД „Бизовац“ управо због своје ношње која је јединствена и уникатна а са којом су на великим фестивалима однели бројна признања.

Лепо смо се дружили и спријатељили са свим фолклорним групама. Публика нас је добро прихватила. Поштујемо културу, обичаје и традицију других народа, путујемо сваке године на фестивале. Не причамо о политици и тешким темама, већ плешемо, играмо и забављамо се, уживамо у свему што нам се нуди“, истакао је Срећко Вуковић, председник КУД „Бизовац“ из Хрватске.

За све учеснике фестивала у сали Градске управе уприличен је дочек, том приликом гости су изразили захвалност на гостопримству. Овакве манифестације су прилика да се гостима прикажу и презентују све лепоте града Бора, туристички потенцијали и богате историјске знаменитости.

Надамо се да смо оправдали очекивања, како и нас самих као организатора, тако и Градске управе која стоји из свега овога али и публике наших суграђана што нам је и био циљ јер је основа Фестивала да презентујемо нашу културу и традицију другим делегацијама али исто тако да се наши суграђани упознају са културном баштином других земаља“, истакао је на пријему Драган Петровић, КУД „Бор“.

На Фестивалу су учествовали, КУД “Бор”, КУД “П.П. Његош” Ловћенац, КУД “Бизовац“, из Хрватске, УЦ “Талија” из Београда, АКУД “Полет“ из Кладова и Ансамбл “Капански” Разград из Бугарске.

Организатор овогодишњег Фестивала је Установа Центар за културу Бор, а покровитељ манифестације Град Бор.