На данас одржаној конференцији поводом пресека стања са вирусом на територији града Бора речено је да је током претходне две недеље постоји благи, али непрекидни раст броја позитивних и да је неопходно да се настави са поштовањем мера које је прописао републички Кризни штаб, као и са процесом вакцинације који је у Бору оцењен као изузетно добар.

Епидемиолог борског Дома здравља, др Јаворка Станкулић, означила је епидемиолошку ситуацију у граду као неповољну и истакла да и у Бору, као и у другим градовима у Србији, скоро па свакодневно расте број оболелих од вируса. Према њеним речима, и у овом таласу највише оболелих су управо представници млађе генерације, да је клиничка слика јача, а компликације чешће.

“Најновији подаци Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару показују да се у Бору опоравило 30 особа, а од последњих информација забележено је 39 нових случајева вируса корона, па је тако 388 укупан број активних случајева вирусне инфекције на територији града. У Општој болници Бор тренутно је хоспитализовано 46 болесника, од којих су 43 позитивна на вирус.”, рекла је др Станкулић.

Према подацима епидемиолошке службе, досад је дато 14.875 доза вакцина, од којих је 6.925 број оних који су примили и другу дозу жељене вакцине.

“Вакцинација протиче у изузетно доброј организацији и досад нисмо забележили ниједну озбиљну нити тежу реакцију која је захтевала ангажовање здравствених радника. Заинтересовани се и даље морају пријавити преко еУправе, а очекујемо да ће од следеће недеље сви заинтересовани моћи да се заштите Синофармовом вакцином без претходног пријављивања. Ми смо тражили 5.000 доза ове вакцине и ја се надам се ће то бити сасвим довољно да ми подмиримо наше потребе према грађанима који желе да се вакцинишу, како у граду, тако и у селима”, рекла је др Станкулић.

Градоначелник Бора Александар Миликић је на данашњој конференцији још једном истакао значај поштовања мера и најавио почетак вакцинације у сеоским срединама на подручју града која је планирана за наредну недељу.

„Оно што је добра вест јесте да смо тражили већу количину вакцина јер од наредне недеље крећемо са вакцинацијом наших суграђана у сеоским срединама. Град Бор у сваком селу има амбуланту која је припремљена да изађе у сусрет процесу вакцинације, а ми ћемо по добијању вакцина обавестити јавност и позвати наше мештане да се вакцинишу и на тај начин заштите од вируса.”, рекао је овом приликом градоначелник Бора Александар Миликић.

Миликић се током конференције осврнуо и на јучерашњи протест одређеног броја предузетника испред зграде Града Бора и рекао да је град, како је и најављено, са пакетом мера предузетнике ослободио плаћања комуналних такси за шест месеци, као и плаћања намета за 99 одсто и да је то једино што град може да уради програмом који је дефинисан законом о буџетском систему.

“Ових дана, са јавним стамбеним предузећем, увелико радимо свеобухватну анализу да предузетнике који су закупци локала у власништву града ослободимо и плаћања тих закупа и сигуран сам да ће та мера помоћи свима, јер локале користе и фризери и фотографи и многи други , а не само угоститељи.”

Додао је и да се велики број предузетника не слаже са ониме што је речено током протеста, а којим је директно нападнута држава и здравствени систем, и истакао да је то погрешан начин да се пошаље политичка порука.

“Ја сам сигуран да то није био политички скуп, иако је на крају изашла политичка порука. Град је спреман да изађе у сусрет свим суграђанима који имају неко питање, што смо и радили у претходном периоду. Здравствени систем у Бору јако добро ради свој посао иако су запослени под великим притиском већ годину дана и вакцинација тече у најбољем реду. Задатак свих нас је да уђемо у процес вакцинације, због чега смо и тражили додатне дозе вакцина како би се у наредном периоду повећао број вакцинисаних, а избегла могућност ширења вируса и смањио тренд раста броја позитивних.”, рекао је Миликић.