Град Бор и француски град Крезо наредне године обележавају велики јубилеј- пола века од потписивања повеље о братимљењу.

Тим поводом, представници Амбасаде Француске посетили су данас наш град и са челним људима града разговарали о даљим корацима у продубљивању сарадње између градова побратима.

Аташе за сарадњу Амбасаде Француске Бертран Миле истакао је да је врло оптимистичан по питању јачања односа.

„Желимо да покренемо сарадњу која је раније постојала и од прошле године интензивно радимо на томе. Данас смо разговарали о даљим видовима сарадње, најпре у области младих, попут размене ученика, што је и раније била пракса, а потом и сарадње са културним и спортским установама и удружењима, како би се српско- француско пријатељство ојачало.“ рекао је он.

Најпре се очекује да се, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, формализује процес обнове братимљења Бора и Крезоа, нагласио је Добрица Ђурић, члан Градског већа.

„Поред доношења неопходних докумената за обнову братимљења, направићемо и план сарадње са братским Крезоом у области културе, образовања и спорта. Музеј рударства и металургије урадиће мапирање француских грађевина на територији града, попут зграде дирекције, борске болнице, потом основне школе „Вук Караџић“, зграде факултета, али и француских стамбених зграда, како бисмо на још бољи начин сачували и заштитили француско културно наслеђе и архитектуру.“ казао је Ђурић.

Повеља о братимљењу Бора и Крезоа први пут је потписана 1972.године.

Фото: И.Митровић