Поводом 5. јуна, Међународног дана заштите животне средине у Општини Бор је организован састанак представника локалне самоуправе и организација које се баве овом облашћу. На састанку је било речи о сарадњи локалне самоуправе и организација које се баве екологијом и заштитом животне средине, као и утицај новог рудника на животну средину.
Невладине организације и удружења врло квалитетно и одговорно раде свој део посла. Од локалне самоуправе имају подршку и помоћ коју траже. Такође, ми као локална самоуправа морамо тражити одговорност од загађивача, што и чинимо. Захваљујући новој топионици РТБ-а Бор, ми данас поново удишемо свеж ваздух и ја се на томе захваљујем Влади Републике Србије и менаџменту РТБ-а. Чека нас отварање новог рудника, а ми као локална самоуправа нећемо одустати од заштите екологије и еколошких услова. Биће неопходно да врло озбиљно инвестирамо у процес мерења квалитета ваздуха, воде и земљишта на новом руднику. Нећемо одустати од захтева наших суграђана да, када су у питању рудници на територорији општине Бор, сваки податак буде јавно и транспарентно презентован. Немамо проблема са РТБ-ом, морамо признати да јавност и транспарентност ту постоји. Проблема немамо ни са “Ракитом” и мислим да сарадња на овом нивоу треба да остане.“ рекао је председник општине Бор Александар Миликић.
Председник Друштва младих истраживача Драган Ранђеловић истакао је значај заједничког деловања цивилног сектора и локалне самоуправе на пољу екологије.
Ми смо желели да овај дан обележимо састанком са представницима локалне самоуправе на коме ћемо разменити информације из ове области, као и планове како можемо заједнички деловати.“ нагласио је Ранђеловић.