Традиционалном рударском будилицом, почело је обележавање Дана рудара. На платоу испред Дома културе, приређена је изложба фотографија „Планирана старост центра“, док је у Музеју рударства и металургије приређена изложба „Почетак и трајање – 120 година рударства у Бору“.

Изложбу су посетили и градоначелник Бора Александар Миликић и заменик градоначелника Миливоје Јаношевић, са сарадницима.

Захваљујући рударењу и тешком раду, рудари су нам данас омогућили да живимо у једном од најразијенијих градова у Србији. Овом приликом имали смо могућност да видимо како је Бор изгледао кроз историју и кроз фазе развоја. На свакој од фотографија може се у позадини видети рудник. Добра синергија развоја јединица локалне самоуправе и рударења је управо Град Бор. Ми ћемо и наредних година обележавати овај дан, а наши грађани ће од рударења живети боље и квалитетније и да овде остану будуће генерације које ће да воде рачуна о развоју и Бора и наших села“, нагласио је Миликић.

Туристичка организација града Бора, поводом Дана рудара, припремила је, на петнаестак штандова, продајну изложбу сувенира, рукотворина и старих заната.

Обележавање Дана рудара, била је прилика да се појединцима уруче признања за допринос у развоју компанија „Зиђин Копер“ и „Зиђин Мајнинг“. Награду „Инжењер Шистек“ добило је девет најбољих радника, Иван Најденов, Дарко Милићевић, Славиша Лалић, Горан Новаковић, Родољуб Рајковић и Снежана Јовановић, као и за тројицу запослених у компанији „Serbia Zijin Mining” – Небојша Станишић, Никола Ранкић, Бојан Новаковић.

У хотелу „Језеро“ на Борском језеру најпре се присутнима обратио представник компаније „Зијин“ Zhang Jiguang.

Надамо се да ће велики број запослених следити награђене као пример, да ће радити вредно и постојано, да ће стално побољшавати свеукупно стање на пољу безбедности и заштите животне средине, као и еколошки поредак Компаније, да ће радити на побољшању различитих показатеља производње и пословања, како бисмо заједно дали већи допринос привредном и друштвеном развоју у Бору, у Мајданпеку и Србији“ рекао је Jiguang.

Борски рудник има једновековну рударску историју, која игра кључну улогу у економији града Бора, па чак и читавог источног региона Србије. Овом приликом бих желео да изразим посебну захвалност према свим запосленима у компанији на труду, као и прецима који су се бавили рударством. Ви сте највеће богатство и слава компаније“, каже Jian Ximing, директор „Зијин Копер”.

Компанија „Зијин Мајнинг“ се придржава идеје развијања рударске индустрије и добробити друштва, инсистира на концепту заједничког развоја компаније, запослених и друштва и идеје зеленог еколошког развоја. Постала је водећа рударска компанија у Европи у смислу ниске емисије угљеника, очувању екологије, друштвеној одговорности, очувању здравља и јединственом развоју природе, привреде и друштва (једном речју – одрживи развој) у исто време остварује своју друштвену одговорност, придајући велики значај очувању вредности и права радника. Тренутно, са близу 1.000 радника из Бора и околних места запослених“, поручио је Jang Minghui, заменик генералног директора „Зијин Мајнинг“.

Задовољство ми је што сам данас опет овде испред Министарства привреде са вама и што имам прилику да из године у годину са вама делим и изазове и успехе. Оно што је сигурно, јесте да је из годину у годину мање изазова, а више успеха и то доживљавам као резултат заједничког пројекта стратешког партнерства између Републике Србије, Рударско-топионичарског басена „РТБ Бор“ и „Зијин Мајнинг групе“, које је званично почело још 2018. године“, казао је Драган Угрчић, помоћник министарке привреде.

Рударски посао један је од најтежих, који завређује посебно поштовање и захвалност свих нас, јер се у њему спајају лична храброст, посвећеност професији и солидарност. Поносни смо што данас у Бору имамо једну успешну компанију, која брине о својим запосленима, која инвестира и повећава производњу и која ради на томе да рударство у Србији подигне на виши ниво“, истакла је Наталија Луковић, помоћница министарке Рударства и енергетике.

Уверавам вас да смо ми у ‘Електромрежи Србије’ и ја лично дубоко свесни колики је значај компаније „Зијин“ за економију и привреду Републике Србије. Зато ћемо, као и до сада, бити ваш поуздан и посвећен партнер у испуњењу свих заједничких задатака и циљева“, рекла је Јелена Матејић, директорка „Електромреже Србије“.

У протеклој рударској години имао сам прилику да се испред Савета Борског управног округа којег чине председници локалних самоуправа града Бора и општина Мајданпека, Неготина и Кладова, уручим признање компанији „Зијин Копер“ за унапређење привредног и економског развоја Борског округа, као и Републике Србије“, казао је Владимир Станковић, начелник Борског управног округа.

Градоначелник Бора Александар Миликић подсетио је да су рудари ти који су оставили свој зној, храброст и пожртвовање да би Бор данас био један од најразвијенијих градова у Србији.

Овај празник пре свега треба да посветимо рударима, јер су они ти који улажу напор, како би Бор био један од економско најразвијенијих градова. То нам је задатак и обавеза да се и наредних година бавимо рударењем као једном комплексном привредном граном, а на првом месту да буду људи који живе на територији локалне самоуправе где се рудари, затим сами рудари. Онда ћемо сви заједно створити боље услове за рударење у Бору“, додао је Миликић.

На градском стадиону одиграна је фудбалска утакмица између ФК Бор 1919 и ФК Црвена Звезда. Утакмица је завршена резултатом 1:0, гол из пенала постигао је Милош Марковић.

На Борском језеру одржан је концерт познатих музичких звезда.