Злот је данас обележио 7. октобар Дан ослобођења у Другом светском рату. Представници Града Бора, Месне заједнице Злот, СУБНОР-а, Ученици ОШ „Петар Радовановић“ из истог села и представници братске месне заједнице Вучковци, положили су венце и цвеће на споменике борцима који су погинули у борби за ослобођење Злота.

“Данас се навршава 78 година од како је село Злот ослобођено од немачких окупатора. Иако је победа скупо плаћена, то је наша историја и историја овог борског села а уједно и обевеза да се она преноси на млађе генерације и сачува од заборава. Онај ко не поштује историју, нема ни своју будућност”, истакао је Љубиша Москаловић, председник СУБНОР-а Злот на полагању венаца.

Наша обавеза је да овакве догађаје обележавамо јер се историја мора поштовати. Жртве које су дате за слободу наше отаџбине морају се чувати од заборава, истакао је Миливоје Јаношевић, заменик градоначелника града Бора.

На данашњи дан ОШ „Петар Радовановић“ из Злота обележава 183 година постојања. Тим поводом ученици ове школе заједно са својим учитељима пригодном приредбом обележили су свој дан.