Влада Републике Србије, Амбасада НР Кине у Београду и Институт за појас и пут у сарадњи са градовима – Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом организују прославу Кинеске Нове године у Републици Србији од 21. до 26. јануара 2023. године.

У Бору прослава Кинеске Нове године одржаће се 23. јануара, на платоу испред Дома културе, од 17 сати. Сви заинтересовани грађани ће моћи да узму учешће у хуманитарној акцији и пробају специјалитете неколико земаља Појаса и пута, али и да уживају у Игри лава, наступу борилачких вештина и перфомансу Цуђуа (Древни кинески фудбал).

Овај хуманитарни караван укуса и дарова пријатељства, попут малог трга из бајке на коме се могу пронаћи храна и други производи, гостима ће за добротворни прилог од 200 динара дати прилику да добију један оброк и безалкохолно пиће неке од кухиња земаља чланица иницијативе Појас и пут, а за исти минимални износ и да се опробају у хуманитарном квизу знања за који су припремљене и награде. Учесници кивиза такође ће моћи да учествују и у наградном конкурсу који ће заједнички припремити Институт за појас и пут и Кинески културни центар, а где ће главне награде бити два пута по две повратне авио карте на директним летовима за Кину. Сав прикупљени приход на Каравану пријатељства на Појасу и путу биће дониран дечијем одељењу Опште болнице Бор.

Сви садржаји и припремљени програм, поводом обележавања Кинеске Нове године осликаваће пријатељство народа Народне Републике Кине и Републике Србије.