Председник Србије Александар Вучић састао се јуче са представницима компаније „Зиђин“, амбасадорком НР Кине Чен Бо, ресорним министрима и градоначелником Бора и том приликом разговарао о активностима на изградњи рударских објеката и рудничке инфраструктуре, као и примени најсавременијих стандарда у области заштите животне средине.

Вучић је посебно истакао дугорочни значај инвестиције од 1,26 милијарди долара, које ће компанија Зиђин у наредним годинама уложити у рударске активности, а будући да ће Зиђин изградити и део јавне путне инфраструктуре, која ће се уступити граду Бору на управљање по завршетку радова, саговорници су се сагласили да су постојеће и будуће активности компаније у сарадњи са локалном заједницом од виталног значаја за грађане Бора и развој читавог округа.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је након састанка у председништву истакла да ће компанија Зиђин уложити значајна средства у модернизацију производног процеса, а према њеним речима пројекат модернизације топионице изузетно је значајан за Србију, нарочито са аспекта заштите животне средине.

„Уз планирано улагање Зиђина биће смањено и аерозагађење у Бору. Топионица ће бити модернизована и функционисаће по највишим еколошким стандардима. План компаније је да већи део радова заврши у овој години, док се комплетна реализација очекује до краја 2022“, рекла је министарка Вујовић и додала да Министарство заштите животне средине први пут тесно сарађује са кинеским партнерима и прати планиране активности.

Градоначелник Бора Александар Миликић је још једном истакао да будућност града зависи управо од међусобне сарадње града и компаније Зијин и да заједно да раде на побољшању квалитета живота грађана Бора.

“Град се развија упоредо са развојем рудника, а будућност града, али и округа, зависи управо од наше међусобне сарадње што смо и потврдили на састанку са председником Вучићем, надлежним министарствима и представницима компаније.

Данас заједно решавамо питања која су остављена као историјско наслеђе. Радује ме што је екологија једна од битних фаза развоја компаније Зијин и сигуран сам да ће даљим заједничким радом града и компаније Бор бити много лепше и боље место за живот.”, рекао је Миликић.

Он је додао и да је компанија у претходне две године инвестирала више од 700 милиона евра у развој рударства на територији Источне Србије, а оно што се очекује јесте и инвестиција од 1,26 милијарди долара у рударске активности засноване на најсавременијим технологијама, као и изградња јавне путне инфраструктуре како би на најбољи начин допринели повећању квалитета живота грађана.