Кризни штаб за сузбијање заразне болести KОВИД-19 донео је на данашњој седници низ мера, а једна од њих је обавеза ношења заштитних маски и на отвореном.

Јавности се на након данашње седнице обратила др Кисић Тепавчевић, која је истакла да се налазимо у периоду када се респиратнорне инфекције најлакше шире што важи и за коронавирус.

“У складу са тим донета је одлука да се пре свега пооштре све досадашње мере, у смислу контроле њихове примене. Ограничење окупљања је било до 30, али било је примера практично у свим градовима да су била организована различита славља и окупљања. Од данас важи забрана локалним самоуправама да дозвољавају такву врсту окупљања. Маске треба да носимо сви стално и у свакој прилици, укључујући и отворене просторе”, рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је казала да ће Београдска арена од понедељка поново бити спремна за пријем пацијената оболелих од ковида-19, и да ће акценат убудуће бити на привременим болницама, јер остале болнице које примарно нису са инфективним одељењима морају да се сачувају за све друге пацијенте који немају ковид.

Радно време угоститељских објеката остаје до 23 сата, а у њима остају да важе раније прописане мере – да је обавезно ношење маске у свим ситуацијама, осим док седите за својим столом.

“Исто тако је јако битно да од данас сви услужни објекти треба да имају одговорно лице које има за циљ да се стриктно спроводе све превентивне мере када је у питању ковид-19”, додала је Кисић Тепавчевић.

Поручила је да прописане мере нису ни скупе, ни тешке, а да могу да зауставе ширење вируса и спасу животе.