Нова услуга „Предах“ коју финанисира Општина Бор, а која ће се реализовати у склопу пилот пројекта у наредна три месеца, биће омогућена у дневном боравку за децу са посебним потребама „Мозаик“.
Ова услуга ће деци која су до сада у Мозаику боравила само током преподнева, омогућити дужи боравак и током поподнева, као и да преспавају преко викенда, што ће и родитељима и старатељима пружити више слободног времена и другачију организацију.
„Циљ ове услуге је да родитељима олакша живот, да заштитимо те породице које су практично 24 часа са децом која траже посебну негу. Родитељи те деце су хероји, њима треба и више енергије, и више љубави, и више времена, и боља организација и ми се зато трудимо да им, кроз овакву врсту услуге, олакшамо живот.“ рекао је Добрица Ђурић, члан Општинског већа задужен за социјалну политику и бригу о деци и истакао да се очекује да ова услуга од наредне године буде стално финансирана из буџета општине Бор.
„Ово је пилот пројекат у трајању од три месеца којим су обухваћени сви корисници дневног боравка Мозаик. Пројекат подразумева два викенда спавања за по четири детета, као и продужени боравак понедељком, средом и петком. Ово је врло битна услуга која ће олакшати родитељима да могу што боље да функционишу.“ нагласио је Саша Ђорђевић, координатор дневног боравка „Мозаик“.
Родитељи и старатељи деце корисника услуга похвалили су потезе локалне самоуправе у овој области, почев од персоналних асистената, личних пратиоца, као и увођења нове услуге предах.
„Ова услуга нам заиста значи, и нама, али првенствено деци. Ми, родитељи, заиста гледамо да деца све активности обављају овде. Наравно, настављамо их и код куће, али продужени боравак много значи и ово је заиста права ствар.“ рекао је Слободан Стојадиновић, један од родитеља.