Према најновијим подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, у Бору се од последњих информација опоравило 46 особа, а забележена су 52 нова случаја вируса, што значи да је на данашњи дан 855 укупан број активних случајева вирусне инфекције на територији града.

Међу новозараженима је 19 особа из Дома за стара лица “Вила Катарина” у Бору, од којих 16 корисника и троје запослених у дому. Седморо корисника задржано је синоћ на болничком лечењу.

“Борба са вирусом у дому траје од фебруара и на самом почетку смо предузели радикалне мере да заштитимо наше кориснике, као и запослене. За скоро годину дана нисмо забележили ни један случај појаве вируса у нашим домовима. Захваљујући брзој интервенцији града и градских здравствених установа ефикасно су прегледани и збринути сви корисници дома, а ми смо у међувремену извршили реорганизацију рада наше установе.” рекао је Милован Ђурић, власник Дома за стара лица “Вила Катарина” у Бору, изражавајући жаљење због уласка вируса у ову установу.

Према инструкцијама епидемиолога, рад дома организован је у три зоне. Црвена зона је за кориснике који су позитивни на вирус, у наранџастој зони смештени су они који су били у контакту са позитивним особама, док је зелена зона предвиђена за кориснике негативне на присуство вируса. Све зоне су физички одвојене, без могућности међусобних контаката, а спроводе се и све прописане мере у циљу спречавања ширења вируса.

Како је речено на конференцији, у борском Дому здравља тренутно су заражена 32 медицинска радника. Вирусом је инфицирано седморо лекара, од којих троје доктора из хитне медицинске помоћи што, према речима директора ове здравствене установе, знатно отежава организацију рада хитне службе.

“Ово је већ десети месец како се бавимо короном и нажалост нисмо извели многе поуке које су застрашујуће. Врло је тешко организовати рад здравственог система када је велики број здравствених радника заражен, као и одржати редован процес рада у другим службама упоредо са ковид амбулантама.” нагласила је директор Дома здравља Бор, др Весна Радосављевић.

На ковид одељењима Опште болнице у Бору хоспитализовано је 109 болесника, од којих је 89 позитивно на вирус корона, док се осморо налази на респираторима.

Према речима др Горана Јоксимовића, директора Опште болнице у Бору, преко 250 прегледа бележи се дневно у ковид амбулантама.

“У ковид систем укључили смо и одељење урологије, тако да је укупан капацитет болничких места 117. Чак 17 наших суграђана је хоспитализовано у току јучерашњег дана и то су углавном пацијенти са тешком клиничком сликом. Здравствени систем функционише, сви дајемо максимум и од вас тражимо само минимум, а то је да се придржавате мера.”, рекао је др Јоксимовић.

Градоначелник Бора је и овог пута нагласио да уз мало разумевања и самосвести можемо своје ближње и себе сачувати од овог вируса.

“Надам се да постајемо свесни озбиљности ове ситуације. Нажалост, ситуација није ни мало једноставна јер је, и поред свих мера заштите, вирус ушао у Дом за стара лица. Важно је да схватимо да је неопходно да сачувамо здравствени систем и наше лекаре, а истовремено је неопходно да поштујемо све мере које нас могу сачувати од овог вируса.” рекао је градоначелник Александар Миликић.

У току јучерашњег дана у ковид амбуланту “Металург” јавило се 72 пацијената са потенцијалним симптомима вируса, у амбуланти „Рудар“ забележено је 66 контролних прегледа, док је болничко пријемно одељење за ковид пацијенте забележило 111 прегледа.

На чекању је 89 резултата претходно узетих брисева.