Град Бор и ЈКП „Топлана“ ће сасвим сигурно и у наредном периоду наставити са инвестицијама у развој и ревитализацију топловодног система града. Представници немачке развојне банке KFW посетили су данас Бор поводом заједничког пројекта са ЈКП „Топлана“. У 5. фази КФW програма борска Топлана требало би да обнови топловод, направи нове подстанице и котларнице и да осавремени систем даљинског грејања.

„Оно што ћемо овим пројектом постићи јесте да ћемо, уз модернизовање производних и дистрибутивних система, нашим суграђанима обезбедити боље, ефикасније и, оно што је јако битно, економичније грејање. Уз подршку Владе Републике Србије предстоји нам изградња две нове топлане, на биомасу и комбиновани гас, након чега ће наши грађани који се греју на даљински систем имати квалитетније грејање, корисници ће плаћати колико потроше, а при том ћемо имати и уштеду самих енергената. Циљ нам је да подигнемо и енергетску ефикасност стамбених јединица на територији града, да смањимо губитке у топлотној енергији, чиме ћемо смањити и трошкове самог грејања.“, рекао је овом приликом градоначелник Бора, Александар Миликић.

Овим пројектом значајно би смањили губитке у топлотној енергији и трошкове грејања, и смањили емисију штетних гасова. Програм рехабилитације система даљинског грејања у Србији одвија се кроз суфинансирање Владе Савезне Републике Немачке и Републике Србије, а реализују га немачка KFW развојна банка и Министарство рударствa и енергетикe.