У Бору су данас овдашњим пољопривредницима уручена решења о додељивању субвенција из аграрног буџета за које је Град Бор, у овом кругу, опредио осам милиона динара. Додели уговора присуствовао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

За развој пољопривреде Град Бор издвојио је ове године 45 милиона динара, подсетио је Александар Миликић, градоначелник Бора. Ослушкујући потребе аграра град Бор је последњих година начинио програм по мери пољопривредника.

„Сложили смо се да је Бор специфичан град и да се у пољопривреду мора улагати како би се она развијала, а у прилог томе говори и чињеница да, из године у годину, повећавамо буџет у овој области и имамо све више корисника, нарочито младих, који желе да се баве пољопривредном производњом. Сигуран сам да је, уз озбиљне државне мере у области пољопривреде и одговорну политику председника Републике Србије, као и уз мере које град спроводи, поред рударства и туризма, пољопривреда грана која ће знатно утицати на развој Бора у наредним годинама.“, истакао је Миликић.

И министар пољопривреде Бранислав Недимовић сложио се са тим да се ситуација у погледу подстицајних средстава за развој пољопривреде у Бору, у односу на период од пре пар година, променила на боље. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, према речима министра , припрема нови програм субвенција за исток и југ Србије.

“Нема данас пољопривреде без улагања у опрему. Опрема су нижи трошкови, нижи трошкови су већи профит. Следи нам озбиљна реформа подстицаја у пољопривреди. Исток и југ Србије биће посебно третиран једним новим програмом Владе који радимо заједно са Светском банком у погледу субвенционисања. Примера ради, за један трактор који ћете купити, 30 одсто ћете дати сами, 40 одсто ћете добити грант, а 30 посто ће вам дати држава. А овај део који морате сами да обезбедите, моћи ћете да кроз кредит узмете без икаквих гаранција и неких чуда. Желимо да помогнемо овај крај да се што више опреме и стоке набави”, додао је министар Недимовић., рекао је Недимовић.

Решења о додели субвенција за набавку прикључних машина за заштиту биља и машина за скидање усева, као и за куповину опреме за пчеларство добило је данас стотинак пољопривредних произвођача.