У склопу обележавања Европске недеље спорта која се обележава од 23. до 30.09.2019.године, у организацији Олимпијског комитета и компаније Кока-кола, у Бору ће 23.09.2019.године на платоу Дома културе и у улици Моше Пијаде бити одржана манифестација „Спортски изазов 2019“.  Почетак догађаја је планиран за 12, а завршетак у 15 сати.

Пројекат „Спортски изазов” је окренут ка здравом начину живота кроз вежбе и спортска дешавања за све генерације. Пројекат се заснива на томе да се грађанство у Србији подстакне да се редовно бави рекреацијом кроз разне видове вежби у различитим спортским активностима. Кроз учешће великог броја грађана, организује се такмичење између два града и на симболичан начин у зависности од броја грађана који узму учешће проглашава се победнички град. Манифестација је такмичарског карактера, и град Бор ће се надметати са општином Књажевац.
На платоу испред Дома културе, биће инсталиране бине на којима ће се активни такмичари, рекреативци, љубитељи спорта и чланови различитих спортских организација надметати у различитим вежбама спретности, физичке издржљивости и спортског знања. Учествовање подразумева укључење у било који спорт, игру и физичку активност у трајању од најмање 15 минута непрекидно која ће тог дана бити организована специјално за ову прилику. Сви учесници који одвежбају минимум 15 минута добијају јединствено дизајнирану налепницу са бројем која аутоматски доноси један поен граду. Поред активности које ће се дешавати на главној бини, заинтересовани грађани ће добити прилику да учествују у игри „Потрага за благом” у оквиру које ће морати да реше одређене задатке ходајући или трчећи, као и такмичењу у шутирању тројки „Пут око Европе“. Процентуални број учесника из једне општине/града се упоређује са бројем учесника из супарничке општине/града. Општина/град са већим процентом учесника побеђује. Поред Бора и Књажевца, спортски изазов биће организован и у Аранђеловцу и Сомбору, Пироту и Зајечару, као и Шабцу и Ваљеву.

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије. Циљ је развој спорта и физичке активности. Овај догађај се реализује у земљама Европе, ове године по јубиларни 5. пут.  Званичан почетак Европске недеље спорта биће обележен у финском граду Еспо 23. септембра 2019. године. Током недеље многобројни спортски и едукативни догађаји, биће организовани широм Европе све до 30. септембра. Очекује се преко 15 милиона учесника из 46 земаља и територија.

#EuropeanWeekOfSport
#EvropskaNedeljaSporta
#TeamSerbia
#BeActive