Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару на данашњи дан има укупно 250 позитивних на вирус корона на територији града, од последњих информација излечено је 14 особа, а регистрована су 24 нова случаја вируса.

Према речима надлежних у здравству, у ковид амбуланти се и даље бележи велики број прегледа, где је у току јучерашњег дана прегледано 105 пацијената, од којих 80 њих који су се по први пут јавили за преглед.

„Сви новозаражени су са благом до средње тешком клиничком сликом, од којих петоро деце, који су са благим симптомима, а њихов контакт са заразом је углавном био преко родитеља.“, рекла је на конференцији др Весна Радосављевић, директор Дома здравља у Бору.

У Општој болници Бор је, због великог броја новозаражених пацијената вирусом корона, поред Грудног одељења, у ЦОВИД систем укључено и Интерно одељење, рекао је на конференцији др Горан Јоксимовић, директор ове установе.

„На болничком лечењу тренутно се налази 35 болесника, од којих је 24 позитивно на вирус, док се за још двоје чекају резултати, а сви пацијенти су са средње тешком или тешком клиничком сликом. Одељење неурохирургије из организационих разлога више није у цовид систему, већ је за потребе ковид позитивних пацијената ослобођено Интерно одељење са 55 лежајева, док су интернистички пацијенти дислоцирани на Одељење продужене неге и лечења и Одељење Централне интензивне неге. Одељење неурохирургије враћено је у редован систем рада за пацијенте којима је неопходна хитна интервенција.“, истакао је др Јоксимовић.

Он је нагласио да је већина болничких ресурса подређена ковид пацијентима, где се на дневном нивоу уради преко 70 рендгенских снимака, те је упутио апел грађанима за стрпљење и нагласио да је 15 медицинских радника ове здравствене установе ковид позитивно, од којих је двоје хоспитализовано.

Градоначелник Александар Миликић рекао је да, иако је ситуација озбиљна, нема места паници и да здравствени систем у Бору функционише.

“Нема места паници, али бих замолио још једном све суграђане да се максимално придржавају мера заштите од коронавируса и сведу контакте на минимум. Да време проводе са породицама, у кругу најближих. Када прође епидемија биће времена да се вратимо дружењима и пријатељствима”, рекао је Миликић.