Град Бор је данас био домаћин још једне седнице Националног савета Влаха Србије. Присутне је на почетку саме седнице поздравио градоначелник Бора Александар Миликић који је истакао да је сарадња са Националним саветом Влаха од изузетног значаја за Бор.

Седницу је отворио председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић и представио извештај о раду у периоду од 1. јануара 2020. године до 30. септембра 2020. године. Усвојене су одлуке о измени и допуни финансијског плана за 2020. годину, а усвојена је и одлука за поделу школског прибора ученицима који су се у школској 2020/2021 години определили да као изборни предмет похађају предмет: ”Влашки говор са елементима националне културе”.

„Припадници Влашке националне мањине, који у готово свим борским селима чине већину, могу бити поносни што живе у таквом окружењу. Активности чланова Националног савета Влаха су усклађене са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Већина традиционалних културних манифестација из тог разлога није одржана, али је зато рад савета усмерен ка промоцији образовања и информисању припадника влашке националне мањине.“, нагласио је на састанку председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић.

Сарадња између националног савета Влаха и локалне самоуправе оцењена је као одлична јер је, према речима челника локалне самоуправе, град Бор мултинационална средина која поштује права свих националних мањина.

„Познато је да је Бор права мултиетничка средина која увек захтева да се поштују интереси свих суграђана који живе на подручју нашег града, а сада смо имали прилику да, од људи који се залажу за унапређење положаја Влаха, чујемо шта је то што је потребно да град Бор предузме како би се побољшао квалитет живота наших суграђана који припадају влашкој националној мањини, али и да заједно планирамо неке будуће активности.“, рекао је овом приликом градоначелник Александар Миликић.

Додао је и да је град Бор израстао на темељима међусобне сарадње и разумевања грађана без обзира на то одакле долазе, као и да ће тежити томе да се та традиција настави и у наредном периоду.

Састанак представника Националног савета Влаха и представника градске власти у Бору почео је минутом ћутања у спомен на преминулог заменика председника овог савета Далибора Орсовановића.