Представници Града Бора и Националне службе за запошљавање – Филијале Бор уручили су  уговоре приправницима – волонтерима, који ће бити радно ангажовани кроз програм стручне праксе. На пословима, од 6. до 12. месеци, њих 23. стручну праксу ће обављати према својим квалификацијама.

Из локалног буџета за овај програм биће издвојено око пет и по милиона динара. У плану је да до краја године буде расписан још један конкурс.

Програм стручне праксе даје могућност полазницима да се афирмишу, профилишу и да по завршетку стручне праксе полажу стручни испит за рад у предузећима и установама. Од 23. полазника, десеторо њих је са средњом школом, троје са вишом и десеторо са високом школом. С обзиром на то да у јавним предузећима и установама има доста старијег кадра, често управо они буду ментори овим младим људима док се не оспособе за рад и затим одлазе у пензију, а на њихово место долазе њихови практиканти. Млади људи се примају у радни однос и преко Уговора о привременим и повременим пословима и кроз друге видове радног ангажовања”, истиче Срећко Здравковић, члан Градског већа.

Предузећа и установе у којима полазници обављају стручну праксу су Градска управа, ЈКП „3. октобар”, Дом здравља, Предшколска установа за децу „Бамби” и Зоолошки врт.

Град Бор у сарадњи са Националном службом за запошљавање, програм стручне праксе реализује већ пету годину за редом. До сада, стручну праксу је завршило 200. младих Борана.