Министарка без портфеља Републике Србије за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић посетила је данас општину Бор. На пријему организованом у Општини са председником општине Бор Александром Миликићем и његовим сарадницима разговарала је о демографском стању у општини као и мерама популационе политике које локална самоуправа спроводи ради побољшања демографског тренда.
У Бору се на хиљаду становника сваке године роди десет беба, а премине 16 особа, такав тренд је алармантан. Могу да похвалим садашње руководство општине Бор које је сагледало ове демографске индикаторе и направило конкретне и одлучне кораке за бољу демографску будућност Бора. Бор је средина која има социјално одговорно руководство, али и социјално одговорне компаније, каква је РТБ Бор. Додатна симулација је и општинска одлука да свако прворођено дете добије једнократну помоћ од 25 хиљада динара, друго 40, а треће и четврто 70 хиљада динара, као и помоћ незапосленим породиљама у првој години од 15 хиљада динара месечно. То говори да наше партнерство са републичког нивоа и програми које спороводи локална самоуправа у наредном периоду могу поправити демографску слику и договорили смо се да ћемо то радити кроз заједничке пројекте. Свесни смо да се демографски индикатори споро мењају и да прве добре резултате можемо очекивати за пет до десет година. То само значи да ми данас нисмо водили политику већ смо мислили о будућности.“ рекла је министарка без портфеља Републике Србије за демографију и популациону политику Ђукић Дејановић.
Председник општине Бор Александар Миликић истакао је да је Општина Бор буџетом за 2018.годину предвидела готово 80 милиона динара за популациону политику, а укупна социјална давања већа су од 150 милиона динара.
Општина Бор је издвојила значајна средства за популациону политику почев од финансијске помоћи незапосленим породиљама, преко издвајања за прво, друго, треће и четврто дете, до куповине уџбеника за све ученике нижих разреда основних школа и уређење новог обданишта. То ћемо наставити и у наредном периоду, ал морамо обатити пажњу и на област здравствене заштите, како би смањили морталитет у Бору, јер једно без другог није могуће.“ нагласио је председник општине Бор Александар Миликић.