Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са својом делегацијом посетио је данас општину Бор, по други пут у протеклих два месеца. Посету је започео пријемом код председника општине Бор Александра Миликића и његових сарадника са којима је разговарао о плановима за улагање у образовање за 2018.годину. Посету је наставио обиласком Студентског центра, затим Института за рударство и металургију, Техничког факултета и завршио обиласком будућег Дома омладине чија реконструкција је у току.
Са мном у тиму су и стручњаци за инвестиције. У наредном периоду очекујемо постављање ограда на образовним установама, завршетак фасаде ОШ „Вук Караџић“ и обједињену санацију три образовне установе, зграде у којој су две основне школе и једна школа за децу са посебним потребама. То су планови за будућност, а данас смо разговарали и о новој мрежи школа, формирању општинских савета родитеља и свим оним темама које смо започели. С обзиром на то да смо прошли пут више пажње посветили просвети, овога пута наша посета се базирала на универзитетском делу, тако да смо обишли Студентски центар, факултет и институт. Оно што сам имао прилке да видим уверава ме да је ово квалитетан вид образовања и да је потреба државе да се овакве технолошке и инжењерске струке развијају, да немају никакав бојазан да их треба дислоцирати или гасит. Напротив, говорили смо о отварању нових смерова какав је индустријски или рударски ИТ, за који могу да аплицирају као нови програм. Капацитет студентског дома је већ на горњој граници тако да млади људи из околине Бора не морају да иду у центре какав су Ниш или Београд. Довољно је да погледају овде на институту колико младих људи је докторирало или се спрема за то, колико ту могу да имају добре и плаћене послове и напредују у научном смислу.“ рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
Општина Бор је ове године предвидела значајна средства за куповину уџбеника ученицима од првог до четвртог разреда, што је пилот пројекат, ових дана очекујемо и расписивање позива за јавну набавку. У зависности од тога како се буде показао, настојаћемо да обезбедимо бесплатне уџбенике за сву децу у основним школама и за старије разреде. Такође, предвиђена су средства за уређење фасаде школа и школских дворишта.“ нагласио је председник општине Бор Александар Миликић.

Приликом посете будућег Дома омладине, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић свечано је уручио кључеве новог возила „Шкода фабиа“ које је Општина Бор набавила за потребе обуке ученика који похађају саобраћајни смер Машинско-електротехничке школе. Кључеве је, у име школе, примио директор Милован Божовић.