Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић посетио је данас Општину Бор и састао се са председником општине Александром Миликићем и његовим сарадницима. Председник Миликић изразио је задовољство сарадњом коју локална самоуправа има са овим министарством и најавио реализацију још неких пројеката путем овог министарства.
Влада Републике Србије кроз ово министарство врло одговорно и прецизно брине о својим локалним самоуправама. Данас смо чули да су отворени конкурси са нивоа министарства на којима ћемо ми сигурно учествовати. У претходном периоду смо добили помоћ у координацији развоја и организације наше локалне самоуправе, а треба напоменути да ћемо сигурно ући у процес дигитализације, то је оно што Општина Бор као једна савремена општина високог степена организације треба да уради у најкраћем року. Оно што свакако треба истаћи, то су процеси који тренутно трају, а односе се на подизање степена услужности грађанима, што и јесте основни циљ сваке локалне самоуправе.“ рекао је председник општине Бор Александар Миликић.
Министарство је увек отворено за продуктивну сарадњу, мени је драго да сам након разговора са активом и председником општине указао на све потенцијале које министарство може да понуди, а такође сам добио врло конкретне одговоре колико је сама управа овде у Бору оспособљена, које су то нијансе које треба унапредити и мислим да заједничким снагама можемо урадити много тога за Боранке и Боране.“ рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
Министар је такође најавио актуелне конкурсе које министарство расписује за локалне самоуправе.
Оно што је свакако врло значајно и што је најновије, то је фонд за локалне самоуправе, буџетски фонд за који је конкурс расписан и тече од јучерашњег дана, а траје до 15. марта. Свака јединица локалне самоуправе са пројектно техничком докумантацијом, сагласностима и дозволама може да аплицира, а уверен сам да ће и Бор имати са чим да изађе пред министарство и мислим да је то добар пут да се сам садржај и амбијент за живот грађанки и грађана широм Србије, па и овде у Бору, унапреди. Такође, оно о чему смо разговарали тиче се још једног конкурса, који је везан за процес дигитализације, и то не само технолошки, него и друштвени процес, и тиче се увођења јединственог управног места као пилот пројекат у три до пет градова. Мислим да ће он у многоме указати на мањкавости које ће у процесу постојати, али и отворити могућност да се грађанин као крајњи корисник појави на једном месту и све управне ствари које жели да уради са државом и управом, заврши на том месту, чиме се скраћује време, смањује ниво нервозе, службеници постају љубазнији, те сам и у том смислу уверен да ће и Бор бити заинтересован.“ нагласио је министар Ружић.