Према најновијим подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, од последњих информација у Бору се опоравила 71 особа, док је забележено седам нових случајева вируса, што значи да је 802 укупан број активних случајева вирусне инфекције на територији града.

Директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић, истакла је да је број прегледа пацијената који се јављају са потенцијалним симптомима вируса знатно мањи и да је неопходно да се грађани и у наредном периоду придржавају прописаних мера.

“Важно је напоменути да се број првих прегледа смањује и да је тај број у односу на број контролних прегледа скоро дупло мањи. То нам говори да смо на неки начин успели да заравнимо епидемиолошку криву, што не значи да се у наредном периоду не треба придржавати прописаних мера заштите и поготово избегавати велика окупљања и прославе”, рекла је др Радосављевић.

Она је навела да је у амбуланти „Металург“ јуче обављено 57 првих прегледа, а у „Рудару“ је забележено 89 контролних прегледа. На ковид одељењима градске Опште болнице тренутно је 100 хоспитализованих лица, од чега је 79 позитивно, док је на респиратору седморо болесника.

Говорећи о озбиљности последица корона вируса, градоначелник Бора Александар Миликић још једном је апеловао на суграђане да се придржавају мера и рекао да се у наредном периоду очекује и тенденција смањења броја заражених.

„Имали смо ситуацију да су нас славе, рођендани, дружења коштали великог броја заражених, али мислим да смо се освестили и схватили да корона вирус није шала и да односи људске животе и оставља велике последице по здравље оних који прележе овај вирус. Без обзира што наредних дана очекујемо смањење броја позитивних и што је ситуација са вирусом у граду нешто боља у односу на претходни период, то не значи да треба да се опустимо. Сви заједно смо показали да умемо да будемо одговорни, да је брига о нашим најближима на првом месту и сигуран сам да нас у наредним месецима очекује повољнија ситуација када је у питању вирус корона.”, рекао је Миликић.