Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на дан 18. април 2020. године од почетка тестирања укупан број оболелих особа на подручју града је 75, од којих су три особе излечене, а две особе су преминуле.

“Нажалост, од последица корона вируса преминула су два наша суграђанина и, пре свега, желим да изразим дубоко саучешће породицама преминулих. Један од њих је наш колега, човек који је све нас задужио својим радом, својом енергијом, знањем и добротом, велики борац који је подлегао борби против вируса корона.” рекао је на конференцији за медије градоначелник Александар Миликић.

Тренутно се чекају резултати за 57 особа, док се у самоизолацији налазе 304 особе.

“Ми данас имамо велики број заражених из разлога што су, на основу процене епидемиолога, тестиране породице оних који су пре две недеље били позитивни на вирус. Тренутно на територији града не постоји локална трансмисија, односно трансмисија је била унутар чланова породица особа позитивних на корона вирус. Такође, треба напоменути да су тестиране и све особе које су биле у потенцијалном контакту са особама код којих је установљен вирус. Важно је рећи да је ситуација у Бору под контролом и да се сви наши суграђани који су смештени у клиничким установама у Нишу осећају добро.”, истакао је градоначелник Миликић.

Здравствене институције на територији града посетили су руски војни епидемиолози и извршили процену и анализу епидемиолошке ситуације. Експертски тим Руске федерације упознао се са организацијом рада и алгоритмима који се примењују у борском Дому здравља и Општој болници и дао препоруке за додатне противепидемиолошке мере.

“Тестирање се врши у потпуности у складу са прописаним алгоритмима и проценама епидемиолога. На територији града се спроводи комплетна процедура тестирања особа које задовољавају клиничку слику присуства вируса и изолације особа које су биле у контакту са особама позитивним на вирус. Епидемиологија је озбиљна наука и, нажалост, на нашој кожи смо осетили њен значај.” рекао је на конференцији др Горан Јоксимовић, директор Опште болнице у Бору.

Град Бор ће наставити са интензивнијем спровођењем свих прописаних мера ради повећања безбедности и заштите здравља свих суграђана.