Други по реду Михољски сусрети села, под покровитељством Министарства за бригу о селу а уз подршку Града Бора, одржани су у селу Горњане.

Право је задовољство бити данас у Горњану, прелепа манифестација којом сви можемо да се дичимо. Из Горњана је отишла једна прелепа слика којом смо показали да заједно са Министарством за бригу о селу, бринемо бригу о селима И да наша села имају перспективу и будућност”, истакла је Милена Станојковић Кожовић, члан Градског већа.

Посетиоци су поред наступа културно уметничких друштава могли да уживају у богатим гастрономским укусима. На штанду КУД „Петар Радовановић“ из Злота владало је највеће интересовање посетилаца те су и према мишљењу стручног жирија освојили прво место.

Ништа мање успешно није било ни Етно удружење “Јагњилово” из Јасикова коме је припало друго место, док је треће место заузео Актив жена “Ластино гнездо”.

Поред продајне изложбе суванира, рукотворина и предмета старих заната организована су и спортска надметања у бацању камена са рамена, скоку из места, надвлачењу конопца, надвлачењу штапа и пикаду.

Најлепше сувенире направила је Мирјана Стојковић из Бора, док су “Вредне влајине” из Рудне главе биле најуспешније у народним рукотворинама и изради и очувању предмета старих заната. Све укупни победници у спортским вештинама били су представници села Метовнице.

Како традиција налаже, изабрана је и лепотица „Михољских сусрета села 2022“. Титулу најлепше понела је Марија Станчуловић из Оштреља, прва пратиља била је Марта Митић из Д. Б. Реке, док је друга пратиља Драгана Милошевић из Бучја.

Поред села домаћина, у Културно – уметничком програму наступила су Културно уметничка друштва из десет борских села. Кроз манифестацију приказано је богатство кроз културу, историју и традицију.

Борска села су још једном показала оно најлепше и највредније што је и основни циљ манифестације а то је неговање изворних и правих вредности.