Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић са својим сарадницима и представницима града Бора обишла је новоизграђени погон рудника бакра и злата Чукару Пеки компаније „Сербиа ЗиЈин Мининг“, као и радове на реконструкцији топионице и погона за одсумпоравање компаније „Сербиа ЗиЈин Цоппер“ у Бору.

Град Бор у сарадњи са ресорним министарствима и стратешким партнерима ради на решавању историјских вишедецинијских проблема који се тичу екологије, аерозагађења, као и борбе и бриге о животној средини.

Након посете оба погона, потпредседница Владе РС и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да рударство није само експлоатација и прерада руде, већ и брига о људима који ту живе, као и брига о заштити животне средине. Она је нагласила да је реконструкција топионице неопходна јер ће од августа месеца емисија гасова сумпор-диоксида бити у дневним и годишњим границама, а улагање од 220 милиона евра у саму реконструкцију даје велику шансу и могућност за природни развој наше земље у подизању квалитета здравља животне средине.

„Отварање рудника Чукару Пеки, после пробне производње која је у току, очекује се првог октобра, и то ће бити први зелени рудник у Србији што подразумева коришћење најновије технологије у рударству који ће Србију довести на друго место у Европи по производњи бакра и злата.

Фото: МРЕ

Такође је важно да све што се ради у енергетици и рударству мора бити у складу са свим стандардима и законима заштите животне средине који се морају поштовати, јер зелено, одрживо рударство је основа развоја привреде и будућност наше земље”, закључила је министарка Михајловић.

Присутнима се обратио и градоначелник Бора Александар Миликић који није крио одушевљење поводом обиласка новог рударског погона за прераду руде Чукару Пеки и упутио захвалност, пре свега, председнику Србије Алексндру Вучићу који је имао визију да рударство у Бору има будућност, потпредседници Владе Зорани Михајловић и њеном тиму без којих град не би могао да решава изазове са којима се сусреће, као и стратешким партнерима из компанија ЗиЈин Копер и ЗиЈин Мининг.

Фото: МРЕ

Велика ми је част и задовољство да видим како напредује развој рударства на територији града Бора, и да се димензије рударства полако мењају тако што се бавимо озбиљним еколошким стандардима.

Не заборавимо да се пре неколико деценија у Бору кретало кроз плави дим где је присуство велике концентрације сумпордиоксида и других штетних материја у ваздуху била нормална појава, док се данас о томе говори јавно и транспарентно износе подаци о евентуалним искакањима од дозвољеног.

У Бору се ствари мењају на боље попут висине плате која је у порасту захваљујући вредним рударима који марљиво раде свој посао и улажу енергију како би развијали рудник, а то је управо оно што радује моје суграђане и мене, јер рударство је и развило град, град постоји и развија се управо због рудника и тако ће остати још много година“, рекао је градоначелник Миликић.

Ке Чаојенг, заменик председника компаније „Зиђин“, рекао је да је ова компанија у самом врху по производњи бакра у свету, али и по заштити животне средине.

„Улажемо максималан труд да подигнемо ниво заштите животне средине. Трудићемо се да уз помоћ Владе и локалне заједнице допринесемо повећању запослености и бољим условима за живот“, казао је он.

Фото: МРЕ