Мештани борских села и чланови Савета месних заједница, предходних дана били су у прилици да са градоначелником града Бора,Александром Миликићем и његовим сарадницима, разговарају и изнесу предлоге за израду буџета за наредну годину.

Како би се услови за живот на селу приближили квалитету живота у граду, проблеми везани за комуналне делатности, водоснабдевање, инфраструктуру, али и образовање, здравство, културу и спорт, могу се решавати само заједничком сарадњом.

„Ми смо имали велику акцију у предходних пет година када је реч о уређењу путева, доста тога је урађено али морају се јасно поставити приоритети. Навикли смо грађане да од нас очекују да градимо и стварамо путеве али је неопходно да се промени начин рада. Дошли смо на идеју да у будуће град Бор директно управља са 50 одсто путева на територији села које ће се радити а другим делом ће управљати Месна заједница. До сада Месна заједница је одлучивала о уређењу путева у селу што се показало као лоша идеја зато што се асфалт и ризла нису распоређивали праведно“, истакао је Александар Миликић, градоначелник града Бора.

Оно што је највећи проблем у свим селима на територији града Бора су атарски путеви. Они који се активно баве пољопривредом због неуређених путева отежано су долазили до својих њива.

„Ушли смо у процедуру да се ЈКП „3 октобар“ обезбеди машина која ће уређивати атарске путеве у селу. Машина ће дробити ту земљу, истовремено равнати и на крају табати. На овај начин ће свима бити омогућен пролаз до својих њива. Осим тога у преговорима смо за куповину машине која ће сећи растиње и грање поред главних путева у селу“, додаје Миликић.

Изградња водоводне мреже у наредном периоду биће један од приоритета али и изградња канализационе мреже, како у граду тако и у селима.

„За годину ипо дана урађено је 27 километара водовода, што до сада у Бору нико није урадио толиком брзином. Остало је још неколико засеока али неопходно је да се уради пројектна документација. Наредне године кренуће се са пројектима израде канализационе мреже у селима. Морамо чувати животну средину кроз системе каналисања отпадних вода“, напомиње први човек града.

Он додаје да се сви захтеви у селима односе на оно што годинама није рађено а то је пре свега путна инфраструктура а као један од највећих проблема наводи се електро мрежа у готово сваком селу.

„Оно што смо почели предходних година да радимо, наставићемо. Асфалтирање путева, уређење централних сеоских путева и уређење везних путева са атарима села. Електроенергетска мрежа је проблем готово у сваком селу. Снабдевање електричном енергијом није у надлежности града али како би се помогло нашим суграђанима у селима, град Бор мора извршити неку врсту притиска на ЕПС. Оно што имамо у плану је да се из буџета за наредну годину издвоје новчана средства за куповину стубова, каблова и уколико буде неопходну и куповину машине за превоз и постављање стубова. Након тога, у договору са мештанима радиће се комплетно уређење јавне енергетске мреже“, истиче Миликић.

Због настале енергетске кризе, Град Бор ће из локалног буџета издвојити од 12 до 15 хиљада динара као помоћ за домаћинства која нису прикључена на централно грејање. Финансијска помоћ за предстојећу зиму односи се на сва домацинства како у граду тако и у селима.

Обилазак сеоских Месних заједница Брестовац, Кривељ и Шарбановац наставиће се од средине августа. Нови термини зборова биће договорени са представницима Савета месних заједница.