Град Бор ће, по први пут, бити домаћин Међународног такмичења у ауто мото спорту, под називом “Борско – Браничевски G.A.G.A. RALLY”, којe ће се одржати од 13. до 15. августа.

Љубитељи спортског аутомобилизма имаће прилику да буду део трке која је организована кроз један град и шест општина и то: град Бор и општине Велико Градиште, Деспотовац, Жагубица, Кучево, Мајданпек и Петровац на Млави. Трка стартује у петак, из Великог Градишта, одакле креће 13 брзинаца. Завршна трка планирана је за недељу, са стартом на Борском језеру, након чега ће се на свечаној церемонији прогласити победник међународне рели трке, а најуспешнијима биће уручене награде.

Према речима председника рели клуба АСК “G.A.G.A. Avala racing team“ из Београда, који је уједно и организатор овог такмичења, клуб има изузетно дугу традицију, а у задњих 25 година никада није се десило да се овакав рели, који се бодује за централно европску зону, вози на оволикој површини.

„Ово је 73. трка по реду коју организујемо. Пријавио се 31 такмичар од којих је шест из иностранства, и ово је такмичење које се по први пут бодује за учешће у централно-европској зони, за отворено првенство и шампионат Србије на великој површини. Возиће се 565 километара, рели је изузетно захтеван, комплексан и тежак. Рели у правом смислу те речи“, истакао је Живота Милић, организатор ове спортске манифестације.

Милић је овим путем истакао да су, захваљујући ЈП Путеви Србије и председнику Александру Вучићу и њиховој подршци коју пружају локалним самоуправама, стазе уређене и прилагођене онако како би такмичари имали све услове за што безбеднију вожњу и најбољи пласман.

Поводом одржавања овогодишњег такмичења, члан Градског већа задужен за спорт, Игор Јанковић, изјавио је да ће, са реализацијом манифестације, град Бор постати део једне традиције која ће обележити ауто-мото спорт, а град ће се потрудити да буде одличан домаћин за све спортисте, како из Србије, тако и из иностранства.

„Небројено пута досад смо показали да је град Бор одличан домаћин када су у питању манифестације било ког типа, нарочито у области спорта. Сигуран сам да је ово почетак једне лепе традиције која је веома важна за развој аутомобилизма у овом делу Србије, а истовремено битна за унапређење туристичне понуде нашег краја“, истакао је Јанковић.

У сарадњи са Туристичком организацијом Бор и Установом “Центар за културу”, сам спортски догађај обогатиће и културно уметнички програм, као и концерт Николине Ковач који је планиран за 21 час на платоу испод заставе у центру града.