Локалним акционим планом запошљавање који су одборници Скупштине града Бора усвојили на последњој седници предвиђено је укупно 18 милиона динара за програме запошљавања у 2021. години. С обзиром на то да је предвиђено да ће буџет Града Бора ове године бити мањи за трећину, издвајања за овај план су нешто мања у односу на 2020. годину, рекао је Добрица Ђурић, члан Градског већа у Бору.

Предвиђена су три програма за које је у претходној години владало највеће интересовање, јавни радови, самозапошљавање и стручна пракса. Како се очекује, на овим програмима би у 2021. години требало да буде укључено укупно 150 незапослених лица, 90 особа на јавним радовима у које ће бити укључене теже запошљиве категорије и 60 у програмима стручне праксе и самозапошљавања.

Фото: Радио телевизија Бор

„Највише је издвојено за јавне радове, чак 10 милиона, јер се та мера показала као најбоља јер помаже младим људима који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, а нису квалификовани, да дођу до посла и стекну радно искуство. Пет милиона предвиђено је за стручну праксу која је намењена, пре свега, високо образованим људима, док је за самозапошљавање издвојено три милиона динара. Од ових средстава планирано је да се запосли око 150 наших суграђана“, рекао је Ђурић.

Подаци Националне службе за запошљавање показују значајан пад броја незапослених на територији града, а у прилог томе говори и развој рударских компанија које су запослиле више од 500 наших суграђана.

Важан податак је и да су градске школе препознале потребу тржишта рада и да су планом уписа обухватиле нове профиле који ће омогућити брже запослење младим људима одмах по завршетку школовања.

„Показало се да мере активне политике запошљавања које спроводимо већ трећу годину заредом дају веома добре резултате, о чему говори и чињеница да је велики број наших младих суграђана, уз помоћ града и државе, покренуо сопствени бизнис чиме смо омогућили развијање приватног сектора.“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Он је додао и да ће Град наставити да спроводимо овакву политику запошљавања јер иста ствара додатне могућности за оспособљавање, стицање првог радног искуства и повећање прилика за конкурентније иступање младих на тржишту рада и њихово запошљавање.