На састанку представника Борског и Зајечарског округа, било је речи о набавци ПЦР апарата за тестирање грађана са територије ова два округа, што ће омогућити ПЦР дијагностику којом се може утврдити присуство вируса корона. Присутни су се сложили да у наредном периоду предстоји и припрема документације и доношење одлука за куповину ПЦР апарата којим би се убрзало тестирање и пристизање резултата. Трошкове куповине ПЦР-уређаја сносиће свих осам градова пропорционално броју становника, а уређај ће користити Завод за јавно здравље Тимок, у Зајечару.

Фото: Град Зајечар

Такође, један од закључака јесте да је неопходно и одговорно сагледати чињенице на терену и поступати у складу са њима. Од Завода за јавно здравље „Тимок“ затражена је хитна процена епидемиолошке ситуације за територију Тимочке крајине, као и за сваку локалну самоуправу појединачно, а тамо где је неопходно, биће уведена ванредна ситуација.

Учесници овог састанка закључили су да ће санитарна инспекција, као и друге инспекцијске службе неопходне за спровођење у дело наредби градских и општинских штабова за ванредне ситуације, бити ојачане, што је обавеза начелника ова два округа.