У оквиру Борског културног лета 2021., а у част Дана рудара, одржаће се манифестација „Косидба на Столу“ која ће бити организована у петак, 6. августа на планини Стол.

ТО Бор

Планина Стол је једна од борских природно-туристичких атракција и заузима значајно место по посећености и атрактивности током летњих месеци, а са жељом да се сачува од заборава начин живота људи у овом крају, Туристичка организација Бор организује ову манифестацију која, како наводе у овом предузећу, у области туризма има изузетан значај за град Бор.

На поменутој манифестацији организоваће се индивидуално такмичење у кошењу парцеле ливадске траве на традиционалан начин у непосредној околини Планинарског дома. Право учешћа имају сви пунолетни учесници који се пријаве и дођу на такмичење са потребном опремом за кошење.

Своје пријаве такмичари достављају у Туристичкој организацији у писаној форми, а све до почетка манифестације „Косидба на Столу“. Такође, заинтересовани се могу пријавити и у електронској форми на е-маил: tobor030@ mts.rs.

Сви такмичари који учествују на манифестацији треба да дођу у петак на Стол, испред Планинарског дома најкасније до 9 часова како би потврдили своје учешће и потписали пријаве за такмичење.

Такмичења почиње у 10 часова, док се се у 12 сати наставља са културно-уметничким програмом.

Након завршетка такмичења које је планирано за 14 сати, чланови жирија, приступају бодовања такмичара по унапред прописаним критеријумима и проглашавају победника косидбе.

Ова манифестација “Косидба на Столу” је под покровитељством града Бора у организацији Туристичке организације и техничке подршке Центра за културу Бор.

Из Туристичке организације позивају све љубитеље природе и традиције да дођу и проведу један летњи дан на планини Стол.