Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, од последњих информација на територији града Бора забележено је 16 нових случајева вируса, док се 19 особа опоравило, те је на данашњи дан 503 укупан број активних случајева вирусне инфекције у граду.

Како је на конференцији за медије навела директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић, новозаражени су углавном са средње тешком клиничком сликом, док је четворо упућено на болничко лечење.

„Јуче је у ковид амбуланти забележен 121 преглед, од чега 48 контролних прегледа. У Дому здравља одрађено је 49 антигенских тестова, од којих је шест показало позитиван резултат, док је болница забележила десет позитивних антигенских тестова. Нова количина антигенских тестова коју смо обезбедили биће довољна за месец дана, а ми ћемо до тада, надам се, забележити и смањење броја нових случајева вируса“, казала је др Радосављевић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало је сагласност на препоруку градског Штаба за ванредне ситуације за прелазак школа на онлајн наставу из разлога неповољне епидемиолошке ситуације, те је од данас у борским школама почела да се примењује настава на даљину.

„Оно што је био циљ ове препоруке, а и предлог свих запослених у просвети, јесте пре свега безбедност ученика, али и запослених. Данас смо добили сагласност и већ смо почели са организацијом наставе на даљину за ученике средњих школа и виших разреда основних школа, док ће ученици нижих разреда и даље бити непосредно на настави уз стриктно праћење свих упутстава које имамо од стране министарства,“, саопштио је координатор основних школа на подручју града, Радиша Петковић.

Петковић је додао да је сагласност министарства орочена на период до 4. децембра и у том периоду пратиће се епидемиолошка ситуација у свим школама, а након тога ће све информације бити достављене градском Штабу. Он је напоменуо да, према упутствима надлежног министарства, уколико у једном одељењу код два ученика буде потврђено присуство вируса, истог тренутка ће бити организована онлајн настава за све ученике тог одељења.

Наставници ће путем онлајн платформе моћи да провере знање градива ученика, а оцене ће бити формативне, односно неће се уписивати у дневнике.

„На тај начин нећемо кршити упутство ресорног министарства, а након две недеље, у зависности од епидемиолошке ситуације, размотрићемо даљи наставак реализације наставе.“, додао је Петковић.

Градоначелник Бора Александар Миликић још једном је апеловао на суграђане да се у наредном периоду придржавају мера, како републичког, тако и локалног Кризног штаба.

„Ситуација у последња 24 часа јесте мирнија него у претходном периоду, али то не значи да треба да се опустимо. Бићемо мирнији када број излечених суграђана буде знатно већи од броја заражених. Нека свима у наредним данима основ за поштовање мера буде љубав, поштовање и одговорност према породици и најближима“, рекао је градоначелник Миликић.