Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, од последњих информација на подручју града Бора регистровано је десет нових случајева вируса, што значи да је у Бору укупно чак 46 особа позитивно на вирус.

На данашњој конференцији за медије која је одржана поводом саопштавања нових информација о стању са вирусом на територији града, речено је да се епидемиолошка ситуација погоршава што је, према речима надлежних у здравству, донекле било и очекивано.

„На данашњи дан имамо велики скок броја заражених, у односу на претходне дане када је забележен знатно мањи број нових случајева вируса“, рекла је др Јаворка Станкулић, епидемиолог у борском Дому здравља и додала да је јасно да се грађани не придржавају прописаних мера у циљу заштите од вируса.

Према речима др Станкулић, старосна граница се помера те је сада најзаступљенија група од 40 до 49 година и чак шесторо новооболелих је у овој старосној доби. Две новооболеле особе су хоспитализоване, док су остале особе асимптоматске или са веома благом клиничком сликом и налазе се на кућном лечењу.

„Како се већином ради о породичним контактима, јасно је да се нису поштовала упутства правилне изолације, која подразумева потпуну изолацију од чланова породице, а не само ону од спољног света. Неопходно је да се у случају немогућности потпуне изолације, свака комуникација са зараженим чланом породице обавља уз ношење маски и одржавање дистанце од најмање метар и по.“, казала је Станкулић.