Представници 18 међународних рударских компанија које, заједно са борским Институтом за рударство и металургију, учествују у пројекту Хоризонт 2020. посетили су данас Општину Бор. Председник општине Бор Александар Миликић истакао је на пријему да је Бор у целом свету познат по рударењу, у коме је за 115 година произведно око милион и по хиљада тона катодног бакра, а пронађено је и једно од најбогатијих налазишта у свету.
Данас сам угостио 18 делегација из 11 земаља, из најпознатијих светских рударских компанија. Говорили смо о томе колико Општина Бор може бити значајан партнер на сваком пројекту који се реализује на територији општине, као и постулатима за развој рударства и предстојећем отварању рудника.“ истакао је председник општине Бор Александар Миликић.
Карлос Фриас, координатор пројекта, истакао је да Бор може да се похвали историјом рударства, али и будућим активностима које ће предузимати у циљу развоја рударства.
Представљам европски конзорцијум који је добио задатак да реализује озбиљан пројекат којим се развијају нове технологије за производњу минералних сировина и које ће заменити досадашње стандардне технологије. Ово је одлична прилика да се развије сарадња са борским Институтом, факултетима и другим институцијама.“ истакао је координатор пројекта Карлос Фриас.
Директор борског Института за рударство и металургију Миле Бугарин изразио је задовољство учешћем у овако великом пројекту, као и добрим оствареним резултатима који су признати у свим компанијама.