На подручју града Бора, према најновијим подацима, на данашњи дан регистровано је девет нових случајева вируса, док је осморо опорављено, и тренутно је 136 особа позитивно на корона вирус.

Према речима директорке борског Дома Здравља, међу оболелима има и петоро деце са блажим клиничким сликама који се налазе на кућном лечењу, од којих су два детета предшколци, док је троје школског узраста.

Повећан број прегледа у ковид амбуланти указује да је епидемиолошка ситуација у граду крајње нестабилна, неповољна са тенденцијом погоршања, а ако буде било неопходно и уколико се буде повећавао број новооболелих, отворићемо и ковид амбуланту у насељу Металург, где ће се обављати и први и контролни прегледи и на тај начин смањићемо гужве, ако буде дошло до већег прилива пацијената“, изјавила је на конференцији за медије др Весна Радосављевић.

У договору са главним координатором за југоисточну Србију, Грудно одељење Опште болнице у Бору од првог септембра прелази у ковид систем.

С обзиром да је капацитет Крушевачке болнице попуњен 60 одсто, ми ћемо наше пацијенте хоспитализовати на Грудном одељењу, као што смо то чинили и раније. Искористио бих прилику да још једном позовем све Боране да се вакцинишу и придржавају свих епидемиолошких мера, а пракса је показала да особе које су вакцинисане чак и ако добију вирус, имају лакшу клиничку слику”, рекао је директор Опште болнице у Бору, др Горан Јоксимовић.

Градоначелник Бора Александар Миликић позвао је на приправност све здравствене установе које се боре против корона вируса и појаснио да је антигенско тестирање код деце до предшколског узраста након дужег одсуства из вртића препорука епидемиолошке службе, а не одлука коју је донео Градски штаб за ванредне ситуације.

На одржаном састанку Стручно-оперативног тима разговарали смо управо о антигенском тестирању и донели закључак да родитељи одлучују да ли ће се њихово дете тестирати или не, са чим су се сложили и надлежни у предшколској установи “Бамби”, и заиста ми је жао што се на негативан начин протумачила мера епидемиолошке службе која је имала само најбољу намеру у сузбијању ширења овог опаког вируса.

Оно што је најбитније јесте да су нам деца здрава, а на нама је да будемо одговорни и учинићемо све како би наше најмлађе заштитили.

На територији града Бора тренутно је вакцинисано близу 50 одсто становништва, интересовање за прву, другу и трећу дозу постоји, и овом приликом позивам све Боране да се вакцинишу како би што пре наставили нормалан живот који је био у летњем периоду када није било заражених”, казао је овом приликом Миликић.