На данашњој седници Градског већа донето је решење о уградњи соларних панела за породичне куће. Износ бесповратних средстава је максимално 420 хиљада динара. Град Бор и Министарство рударства и енергетике субвенционишу уградњу соларних панела максималне јачине до 6 киловата.

Након доношења решења следећи корак је потписивање тројних уговора између Града Бора, привредних субјеката и грађана којима су субвенције и одобрене. За ову намену издвојено је укупно 10 милиона динара и то по 5 милиона из градског буџета и исто толико из буџета Министарства рударства и енергетике“, истиче Игор Јанковић, члан Градског већа.

Очекивани рок за реализацију целог програма је 31. децембар ове године.

Такође, на данашњој седници већници су већином гласова подржали предлог програма који се тиче енергетске санације за породичне куће и станове. Донета је одлука о избору привредних субјеката који ће изводити радове.

За укупно 6 мера, колико је и предвиђено правилником, пријавило се 10 компанија. Једина мера која неће бити расписана за грађане, односно за коју се није јавила ни један компанија, јесте уградња соларних колектора за  потрошњу топле воде. Након доношења ове одлуке, Град Бор ће потписати споразум о пословно техничкој сарадњи са сваким од привредних субјеката те се на тај начин стичу услови да се распише и јавни позив за грађане“, додаје Јанковић.

Јанковић напомиње да је интересовање грађана велико, нарочито за уградњу столарије. Рок за реализацију програма је 1. март наредне године а за ову намену из градског буџета, као и из буџета Министарства рударства и енергетике издвојено је 18 милиона динара.