На данас одржаној седници Градског већа града Бора, петој по реду, већници су већином гласова усвојили предлог одлуке о промени оснивачког акта „Народне библиотеке Бор“, „Музеја рударства и металургије“ и Установе „Центар за културу града Бора“.

Једногласно је усвојен предлог одлуке о изради плана детаљне регулације подручја ветроелектране „Снага Истока“ на територији града Бора.

Једна, за нас, најбитнија тачка дневног реда јесте почетак израде плана изградње још једног ветропарка на територији града Бора. Након израде плана изградње ветропарка на Црном Врху снаге 350 мегавата у току је израда плана још једног ветропарка на територији града Бора. Ветроелектрана ће се простирати на потезу Велики Крш, Планина Стол и Дели Јован са снагом 450 мегаватчасова. Рок за израду плана је годину дана. Сигуран сам да ће сви ветропаркови који се граде на територији града Бора бити будућност развоја зелене енергије на територији Републике Србије и града Бора. Новим законом, који је у процедури, биће предвиђено одвајање одређених финансијских средстава процентуално локалним самоуправама на чијим територијама се граде ветропаркови. Пошто ће Бор бити град са највећим капацитетом ветропаркова, сигуран сам да ће то бити озбиљан извор прихода за сам град у наредном периоду„, истакао је градначелник града Бора Александар Миликић.

Већином гласова усвојен је предлог решења о исправци техничких грешака у саставном делу одлуке о усвајању почетног ликвидационог извештаја Апотеке Бор у ликвидацији.

Град Бор је у предходне 2,5 године измирио, у великом делу, обавезе према добављачима у износу нешто мало мањем од 600 милина динара. Сада смо, у буџету за 2022 годину определили 113 милиона динара за измиривање обавеза према запосленима. Очекујемо да до краја ове године ликвидациони управник заврши ликвидацију Апотекарске установе Бор и да ставимо тачку на то. Укупан износ, када се буде завршио цео процес плаћање обавеза града Бора са свим каматама, биће нешто већи од 650 милиона динара. За тај новац смо могли много тога да урадимо за наше грађане али смо морали да измиримо истиријска дуговања. Овим смо показали да можемо упоредо да плаћамо сва дуговања која су нам остављена али и да развијамо упоредо град“, објашњава Миликић.

Зелено светло већницу су дали на предлог закључка о усвајању извештаја о раду Градске управе града Бора. Такође, једногласно су се сложили и за осму и девету тачку дневног реда Извештај о раду Туристичке организације Бор за 2021 годину као и за извештај о раду Надзорног одбора Туристичке организације Бор за протеклу годину.

„Упркос корони, Туристичка организација успела је да организује већину манифестација у складу са тада прописаним епидемиолошким мерама. Надзорни одбор је у протеклој години одржао две седнице уз присуство свих чланова. На седници су разматране све актуелне теме у раду, усвајање записника са прве седнице као и извештај о раду Туристичке организације за 2020 годину. Садашњем председнику Надзорног одбора и члановима, истиче петогодишњи мандат те је потребно формирати нови“, образложила је Славица Козић, начелник Одељења за привреду и друштвене делатности Градске управе града Бора.

На седници Градског већа усвојен је предлог решења о одузимању катастарске парцеле Сталетовић Саши и Сталетовић Благици из Бора.

Једногласно усвојен је предлог решења о образовању Градског штаба за ванредне ситуације, кога чине 24 члана.