Град Бор годинама уназад ради на повећању транспарентности буџета, како планирања тако и самог утрошка средстава из буџета.

Једна од најважнијих промена, од ове године, је укључивање грађана у креирање буџета за наредну годину, консултација у доношењу кључних одлука.

У договору са Градском управом Одељењем за финансије за 2023. годину решили смо да креирамо буџет у договору са нашим суграђанима. Обишли смо сеоске месне заједнице, питали смо наше мештане у селима шта је неопходно да се ради у наредној години. Постављени су штандови на више локација у граду где ће наши суграђани моћи да се информишу и да дају предлоге за буџет за наредну годину. Ми ћемо у наредном периоду обићи и градске месне заједнице и питати наше Боране шта је то што треба уврстити у буџет за наредну годину“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Види се како буџет расте и то нама даје обавезу пре свега да радимо и градимо са нашим суграђанима али нам и даје задатак да се Бор још више развија у будућности, додаје Миликић.

Када смо обилазили села и разговарали са нашим мештанима видели смо да смо много тога урадили. Највише се радило на путној и водоводној инфраструктури али оно што се од нас очекује у наредном периоду је да наставимо развој ових комуналних компоненти али и да кренемо у развој канализационих система у селима. Оно што су мештани захтевали од нас је уређење центра села као што смо то урадили у селу Злот, затим уређење Домова омладине, Дома културе, наставак инфраструктурних пројеката како би се живот на селу приближио начину живота у граду. Мислим да смо на добром путу, имао сам прилике да чујем од мештана добре и позитивне предлоге, тачне и конкретне захтеве, то је оно што нама треба“, објашњава Миликић.

Ове године, грађани ће максимално бити укључучени у креирања буџета града Бора за 2023. годину. Како би се грађанима приближила могућност давања предлога за израду буџета, запослени у Одељењу за финансије и јавне набавке биће стационирани у наредном периоду на три локације у граду. У периоду од 16.8. до 19.8.2022. штандови ће бити постављени испред Дома културе, Макси дисконта и дисконта Аман, у временском интервалу од 9 до 11 часова као и од 18 до 20 часова. Такође ће буџетски штандови бити постављени на видном месту и 20.8. у Брестовачкој бањи на традиционалној манифестацији „Дани Брестовачке бање“.

На препознатљивим штандовима, на већ припремљеним обрасцима грађани ће моћи да дају своје предлоге који ће бити разматрани у току припреме буџета за наредну годину. Сви предлози грађана биће разматрани, неки ће се одмах уврстити у буџет, док ће други бити стављени у план за пројектовање како би се реализовали у будућности. Предлози за које стручне службе Градске управе Града Бора установе да нису надлежне, биће прослеђени другим институцијама. Предлози грађана који су прихваћени биће објављени и они ће тачно знати колико су утицали на креирање буџета за 2023. годину“, истакла је Зорана Гајић, начелница Одељења за финансије.

И ти се питаш !