Подаци Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару показују да је од последњих информација код 17 особа потврђено присуство вируса, док су четири особе излечене, чиме је на данашњи дан на подручју града Бора укупно 506 особа позитивних на вирус корона.

На данашњој седници градски Штаб је, у складу са новим мерама републичког Кризног штаба, донео наредбу о ограничењу радног времена ресторана, кафића, барова, клубова, кладионица и тржних центара, тако да ти објекти неће радити од 18 до 05 часова. На Штабу су донете и три препоруке које се односе на увођење онлајн наставе у средњим школама, као и вишим разредима основних школа, за шта се у току дана очекује сагласност Министарства просвете, а дата је и препорука послодавцима за увођење рада од куће.

“Морамо бити свесни да се вирус шири и да је неопходно да се у наредном периоду максимално придржавамо и републичких и мера локалног Штаба. Данас је најбитније да свака породица схвати улогу у систему здравља и да се понаша у складу са мерама. Овом приликом морам да кажем једно велико хвала нашим лекарима који су у овим тешким временима пуним изазова, када свако од нас може бити заражен овим вирусом, своје животе посветили лечењу својих суграђана и који су свакодневно на располагању грађанима, свом граду и својој земљи. Ви сте наши хероји и неизмерно вам хвала!” нагласио је градоначелник Александар Миликић.

У току јучерашњег дана у ковид амбуланти обављено је 90 прегледа, од којих је 45 особа тестирано.

“Већина новооболелих је са средње тешком клиничком сликом, а међу новорегистрованим случајевима има и четворо деце, узраста 13-17 година који су са благом клиничком сликом.” истакла је др Весна Радосављевић, директор Дома здравља Бор.

На конференцији је такође речено да ће, услед новонастале ситуације, ангажовање лекара у сеоским амбулантама бити смањено на једном недељно.

На Ковид одељењима Опште болнице Бор тренутно је смештен 71 болесник, од кога 57 позитивних на вирус, док је четворо на респираторима.

“Притисак на здравствени систем је огроман, народ треба прегледати, збринути, уз праћење стања које је врло динамично и променљиво. Хајте да сви узмемо учешће у решавању овог великог проблема како бисмо се изборили са вирусом. Поведите рачуна о себи, помозите и себи и лекарима.” рекао је др Горан Јоксимовић, директор Опште болнице Бор.