На последњем састанку Радне групе Министарства рударства и енергетике, представника града Бора, као и Савета месне заједнице Кривељ, донета је одлука да ће село Кривељ бити измештено у циљу проширења рудника компаније “Србиjа Зиђин Kопер” Бор.

Фото: Бор030.нет

У протеклих годину и по дана, град Бор активно учествује у радној групи ресорног министарства која се бави питањима рударства, аерозагађења, минирања, путне инфраструктуре и свега онога што има директан утицај на живот Борана, као и разматрањем свих актуелних проблема и евентуалних притужби које грађани имају услед спровођења рударских активности.

Према речима градоначелника Бора Александра Миликића, на радним састанцима се тражило адекватно решење за измештање комплетног села Кривељ, где пре свега треба да се испоштују мештани и задовоље њихови интереси, а локална самоуправа, ресорно министарство и Влада Републике Србије подржавају план за пресељење на нову локацију, укључујући и објекте који су од великог значаја за мештане, попут цркве, споменика и сеоског гробља.

Град је планом генералне регулације, који треба бити усвојен у септембру, обезбедио нове локације за стамбену изградњу како бисмо омогућили да наши мештани који хоће да граде куће имају локацију за то, између насеља Бор 2 и насеља Сунца, као и један нови потез који покрива део Новог градског центра и део испод насеља Бор 2, где је предвиђена изградња високих стамбених зграда чиме се отвара могућност за куповину стамбених јединица”, рекао је Миликић.

Локација колективног пресељења села за сада није утврђена и о томе ће се разговарати на збору у Кривељу који је планиран за 31. jул где ће мештанима бити понуђено неколико могућности.

Једна од опција је директна продаја земљишта компанији Зиђин, где мештани Кривеља добијају могућност да сами одлуче о куповини некретнине где планирају да живе, друга могућност је колективно исељење што подразумева проналажење нове локације за село и изградњу објеката и кућа на том простору, док трећа опција пружа могућност самосталног индивидуалног пресељења.